Сурвакари от сурвакарската група на село Кошарево ще участват във фестивалите маскарадните игри в Турия и Стара Загора

Сурвакари от брезнишкото село Кошарево ще вземат участие във фестивалите на маскарадните игри в село Турия, община Павел баня и град Стара Загора. Това съобщи пред репортер на Zapadno.com кметът на Кошарево Ана Гигова.

В рамките на два дни около 80 сурвакари от сурвакарската група ще дефилират на фестивалите в двете населени места. На 17 март (събота) сурвакарите ще се изявяват на традиционния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия – 2018” в село Турия. В събитието групата ще вземе участие за първи път. Провеждането на фестивала на маскарадните игри има за цел да покаже културното наследство, свързано с кукерските игри в бита на българите, да съдейства за тяхното съхранение и предаването им от поколение на поколение. Игрите се провеждат всяка година в края на месец март на площада в село Турия в рамките на традиционните „Чудомирови празници” и са своеобразен завършек на сезона на маскарадните игри в цялата страна. Организатор на маскарадните игри е община Павел баня, със съдействието на кметство село Турия. Фестивалът на маскарадните игри „Старци в Турия”-2018 има конкурсен характер.

На следващия ден – 18 март (неделя) сурвакарите ще участват в 20-тото издание на фестивала на маскарадните игри в Стара Загора. Сурвакарите от Кошарево участват редовно във фестивала, като само миналата година са пропуснали. Впечатленията на сурвакарите за провеждането на събитието са много добри. Фестивалът се организира от Община Стара Загора и народно читалище „Николай Лилиев-2005“.

Виж също...

Loading...