Община Трън е получила предписание от ДАМТН за източване на язовир “Лялинци” заради лошото му техническо състояние

Единственият общински язовир в Трънско – “Лялинци” ще бъде източен след като Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е направила предписание за това, предаде репортер на Zapadno.com.

Миналата седмица експерти на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са направили проверка на съоръжението, което се намира се намира в уширението на Лялинската река между планините Стража и Любаш. Намерението на Община Трън е язовир “Лялинци” да бъде ликвидиран. Това потвърди кметът на Община Трън Цветислава Цветкова пред репортер на Zapadno.com. “Имаме и предписание от Метрологичната агенция, така че най-вероятно ще предприемем действия по ликвидиране, тъй като самият язовир е в лошо състояние, но не е опасен. Това го констатира операторът в последния му доклад.”, каза кметът Цветислава Цветкова. Тя добави, че ще се наложи източване на водата от съоръжението и поддържане на нивото на язовира под минимума, който е за него. Действията по изпускането на язовира могат да започнат след подобряване на метеорологичните условия, за които Общината е отправила молба за удължаване на срока по предприемането им.

Общинската администрация на Трън е имала намерение язовирът да бъде отдаден на концесия. “Имахме идея да го отдадем на концесия, като в договора на концесионера заложим той да приведе съгласно Наредбата в изправност и стената и изпускателя. Но това вече във времето ще го мислим.”, каза кметът на Община Трън на въпрос на Zapadno.com за бъдещето на язовира.

На територията на община Трън са разположени два язовира – “Лялинци” и “Ярловци”. Язовир “Лялинци” е общински, а “Ярловци” е на “Напоителни системи”.

Виж също...

Loading...