Благотворителна кампания помогна на училището в Ноевци да си направи нова стая за отдих и занимания на децата

Основно училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци вече разполага с нова стая за отдих и занимания на учениците, предаде телевизия “Кракра“. Стаята е изградена с част от дарението от коледната благотворителна инициатива на мината, в която се включиха жители и гости на община Брезник.

Средствата от дарението ще бъдат използвани за подобряване на материално-техническата база и подобряване на учебния процес. “До момента това, което сме направили с част от тези пари е да оборудваме една стая за следобедните занимания на децата, тъй като имаме две слети паралелки, в които те се обучават следобед. Когато зимата е по-студено и децата приключат с домашните в часовете по самоподготовка имат нужда да има някъде с какво да се занимават и да им е по-приятно. Ние решихме да създадем една такава стая, която да има интернет. Купихме един проектор, имаме и лаптоп свален долу, където децата да могат и с образователна цел да работят. Имаме и абонамент към сайта ucha.se. С помощта на този сайт те се подготвят за часовете, които са преди обяд на другия ден. Това им доставя голямо удоволствие и аз много съм горда с това, че тази година работим с ucha.se заедно.”, казва пред телевизията директорът на училището Ивелина Ангелова.

Все още не е решено за какво да бъдат използвани останалите пари. Ръководството има идея за частитен ремонт, който да се реализира през пролетната или лятната ваканция. Сградата на училището в селото е голяма. Учениците разполагат и с физкултурен салон. Базата е изключително запазена и се използва пълноценно, но все по-голям проблем става липсата на деца. “Училището разполага с една много добра материална база. Това, с което не разполагаме е бройката деца. Просто всяка година преди да открием учебната година ги изчакваме до последно, тъй като при нас повечето от децата, да не кажа 80 % от тях са пътуващи. Обхващаме околните села около село Ноевци. Всяка година имаме текучество, тъй като много от селата около нас са обезлюдени и много малко млади хора живеят там, съответно техните деца учат при нас. Училището разполага с изключително голям брой класни стаи, които могат да се използват, но се използват само тези, за които имаме класове. Имаме две слети паралелки целодневно обучение, два начални слети класа – първи и трети, втори и четвърти, един самостоятелен седми клас и един слят пети и шести клас – прогимназиален етап.”, каза още директорът на училището Ивелина Ангелова.

Виж също...

Loading...