Заместник-министърът на икономиката: Предстоят процедури за над 150 милиона евро, с които ще бъде насърчено предприемачеството в България

Предстоят процедури за над 150 милиона евро, които ще са насочени за насърчаване на предприемачеството в България. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първото изложение за стартиращи иновативни фирми Sofia Startup Expo 2018, което се провежда в София Тех Парк, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

„Извървяхме дълъг път за сравнително кратко време и днес категорично можем да кажем, че в България вече има стартъп общност и развиваща се стартъп еко система, а днешното събитие е поредно доказателство за това“, каза зам.-министър Манолев. Той се спря и на някои от добрите примери в българската икономика. „Компании като „International Power Supply“ и „Chaos Group“ доказаха, че е възможно да си базиран в България и да бъдеш номер 1 в света в своя сектор“, посочи Александър Манолев. По думите му пораснали стартъпи като „Телерик“ и „Vayant“, демонстрираха как може успешно да влезеш във фокуса на водещи световни лидери, а фирми с български корени като „LeanPlum“ и „ChoboLabs“, са пример за това как може да вземеш значително финансиране от Силициевата долина и да развиеш продукта си от България.

Той се спря и на подкрепата, която държавата оказва в този процес.  Инвестиционните фондове Eleven и Launchub, създадени с европейско финансиране и национални средства, вече са инвестирали над 20 милиона евро в 180 стартиращи предприятия. Същевременно по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са в изпълнение 82 договора на стартиращи предприятия, по процедурата „Разработване на иновации“ на обща стойност над 15 милиона евро.

Предстоят и редица нови възможности за финансиране – подготвя се нова процедура по ОПИК насочена изцяло към стартиращи предприятия на обща стойност от около 35 милиона евро. Особено внимание заслужава и Фондът за ускоряване и начално инвестиране с бюджет от 51.3 милиона евро. Съвместно с Фонда на фондовете се структурира Фонд за технологичен трансфер, за който са заделени 30 милиона евро. Чрез него ще бъде възможно финансирането дори само на изследователски концепции, разработени в университети и подпомагането на развитието им до етап бизнес концепция. Подобен инструмент до момента не е създаван в Централна и източна Европа. Възможности за финансиране ще има и по инициативата JEREMIE, като вече е избран нов фонд мениджър за финансиране в компании в ранен етап на своето развитие – BrightCap. Неговият портфейл е 25 милиона евро, като 3 милиона евро ще бъдат насочени към стартиращи предприятия и се очаква да започне с инвестиционната си програма през третото тримесечие на 2018 година. Продължават и националните инициативи за насърчаване на стартиращи предприятия, стана ясно от неговото изказване.

Виж също...

Loading...