Брезнишки ученици ще участват в областен кръг на националното математическо състезание „Европейско кенгуру“

Ученици от Брезник ще вземат участие в областен кръг на националното  математическо състезание „Европейско кенгуру“, съобщават от пернишката природо-математическа гимназия “Христо Смирненски”.

На 17 март от 11:00 до 12:30 часа в природо-математическа гимназия “Христо Смирненски“ в Перник ще се проведе областен кръг на националното  математическо състезание „Европейско кенгуру“ 2017/2018 година за учениците от: природо-математическа гимназия “Христо Смирненски“, гимназия с преподаване на чужди езици “Симеон Радев”, технологична професионална гимназия “Мария Кюри“ и  средно училище „Васил Левски“ град Брезник – 8 клас.

“Европейско Кенгуру” е най-масовото международно математическо състезание. Състезанието е международно, но във всяка страна то се провежда на родния език, като част от задачите са общи за всички, но част са локални само за съответната страна. Турнирът “Европейско Кенгуру” няма общо международно класиране, а само национално, за България. Това е състезание с интересни логически задачи. Няма много сметки и описване, а логика, усет и късмет.

В България, състезанието “Европейско кенгуру” има и втори кръг, наречен национален. Той се провежда под егидата на Министерство на образованието и за него се класират само най-добре представилите се ученици от първия, областен кръг. Националният кръг на състезанието се състои от 5 задачи с избираем отговор, една задача с отворен отговор и една задача за описване. Време за решаване за всички възрастови групи – 75 минути.

Виж също...

Loading...