Започва нов археологически сезон под Бърдото, очаква се двойно повече безработни лица да бъдат ангажирани

Работата на археолозите край град Брезник продължава и през 2018 година, обявиха от „Трейс Рисорсиз“ ЕООД. През 2016 година и 2017 година минното дружество в Брезник е вложило в археология над 300 хиляди лева и изучаването на историята на града е възможна, заради реализацията на инвестиционния проект за добив на полезни изкопаеми на територията на община Брезник.

В предните две години археологическата дейност е създала над 30 работни места за трайно безработни лица от Брезник. Тази година се очаква техният брой да е почти двойно повече. В разкопките досега са участвали специалисти от Перник, археолози на свободна практика и студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Фирмата информира още, че общинската администрация в Брезник разполага с пълна информация за резултатите от работата на археолозите до момента. Дейността е възложена на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ към БАН), а институтът от своя страна е ангажирал и експертите от Регионалния исторически музей-Перник (РИМ-Перник).

„Обърнахме внимание на археологията още на етапа на подготовка на нашия инвестиционен проект, заявява Атанас Тасмов – управител на „Трейс Рисорсиз“ ЕООД. Сега, когато работим ефективно, наред с всички останали дейности, финансираме и дейността на археологическите екипи. Целта ни е, ако на площите, които ползваме има нещо ценно от археологическа гледна точка, то да бъде съхранено. Вече имаме два успешни археологически сезона зад гърба си. Предстои най-амбициозната програма в тази област през настоящата година. Всеки лев, вложен в наука си заслужава. Вярвам, че ще научим още много нови неща за миналото на Брезник и се радвам, че имаме заслуга това ново знание да стане достояние на града.“, сподели още той.

Виж също...

Loading...