От язовира на Драгановеца до язовира на спасената риба – популярността на „Лялинци“ е на път напълно да се промени

За хората извън Трънско язовир „Лялинци“ се свързва предимно с легендите за криминалната дейност на Драгановеца. От истории за оръжие и наркотици до истории за трупове в язовира и намерени останки от тела на жертви на Драгановеца, това бяха разказите за трънското село Лялинци.

В началото на месец март стана ясно, че единственият общински язовир в Трънско най-вероятно ще бъде ликвидиран, а седмица по-късно кметът на Община Трън потвърди пред репортер на Zapadno.com, че съоръжението край село Лялинци ще бъде източено по предписание на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). След проверка на експертите на място станало ясно, че язовирът е в лошо състояние и по думите на общинската власт най-вероятно ще бъде ликвидиран. Ако се намери концесионер, на него ще бъде възложено да ремонтира стената на съоръжението. Но този вариант е възможен някога напред във времето, неясно кога. Може би заради страховитата му слава или заради нещо друго до момента желаещ да стопанисва водоема няма. Интерес от страна на инвеститори е има, но само до момента, когато се разбира, че по язовира има изисквания за изпълнение. Това посочи кметът на Община Трън Цветислава Цветкова на провелата се в сряда сесия на Общинския съвет. Но докато едни се питат какво ли ще се открие на дъното на язовира, други смятат, че не бива да има бездействие при предписание за рисково съоръжение, а трети – ще спасяват рибата.

Отявлената природозащитничка Румяна Боянова и общинският съветник от БСП Ташко Минков поеха инициативата във Фейсбук и от коментарите на Боянова става ясно, че се е уговорила с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да преместят рибата от язовира, а след ремонт на съоръжението да я върнат обратно. Ще има ли ремонт и кога не става ясно. Кой ще плати за спасяването на рибата в малкия селски язовир също не е ясно, но добрата новина е, че от язовира с труповете на Драгановеца, “Лялинци” вече ще е язовирът на спасената риба.

Виж също...

Loading...