Сурвакари от сурвакарската група на Долна Секирна ще покажат енергията на “Сурова” на фестивал на маскарадните и кукерски игри в Панагюрско

Част от сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна ще представи традицията “Сурова” на XV-ия Фолклорен фестивал на маскарадните и кукерски игри – “Попинци 2018” в община Панагюрище. Около 40 сурвакари от група на Долна Секирна ще вземат участие в дефилетата на тазгодишното издание на фестивала. Това съобщи за Zapadno.com кметът на селата Долна Секирна и Горна Секирна Богомил Савов.

Сурвакарите пътуват към панагюрското село Попинци, където днес ще се проведе фестивалът. В събитието сурвакарската група на Долна Секирна ще участва за трети път и ще бъде единствената от Брезнишко, която ще покаже енергията на “Сурова”. Фолклорният фестивал на маскарадните и кукерски игри в село Попонци е с конкурсен характер. Събитието се организира от попинското народно читалище “Искра-1872” и със съдействието на кметството на селото и финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

Над 10 групи от 7 общини ще вземат участие в празника, който стартира през вчерашния ден и е под патронажа на кмета на Община Панагюрище Никола Белишки, съобщава секретарят на народно читалище “Искра-1872” – село Попинци Донка Шопова. Участниците във фестивала ще бъдат оценявани от професионално жури в състав: председател професор доктор на философските науки Албена Георгиева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН – град София, и членове – Мария Йорданова – етнограф от Исторически музей Пазарджик и Георги Керкеняков от Исторически музей-Панагюрище.

Днес в 10:30 часа на площада в селото фестивала ще открие официално кметът на Община Панагюрище Никола Белишки. Домакините от народно читалище „Искра-1872“ и танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“ към сдружение „На орището“, с ръководител Мария Терзийска ще пресъздадат обичая „Въртяжка и Джумал“. В 11:00 часа започва дефилето на кукерските и сурвакарските групи пред журито, пише oborishte.bg.

Виж също...

Loading...