Сурвакарската група на Долна Секирна отвя конкуренцията на маскараден фестивал в Панагюрско и спечели първо място – СНИМКИ

Сурвакари от сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна показаха колоритността на традицията “Сурова” на XV-ия Фолклорен фестивал на маскарадните и кукерски игри – „Попинци 2018“ в община Панагюрище. Сурвакарската група отвя конкуренцията на фестивала, в който участие взеха 10 групи от 7 общини от региона и страната и спечели 1-во място, научи Zapadno.com.

На 16 и 17-ти март тази година се проведе 15-ият Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри в село Попинци. Нашата група взе участие в дефилетата на площада в селото, които се проведоха в днешния ден.  Бяхме много топло приети и впечатлихме журито и гостите на фестивала. Групата получи първа награда за съхранение и популяризиране на българския фолклор и традиции, съобщиха от сурвакарската група на Долна Секирна на официалния си сайт. Благодарим за поканата и високата оценка на организаторите и журито, споделиха още от групата.

Сурвакарите от Долна Секирна участваха за трети път във фестивала в панагюрското село Попинци. След участието им през днешния ден те са се завърнали в Брезнишко с почетното първо място, медал, статуетка и парична награда в размер на 300 лева. Наградата е връчена от кмета на Община Панагюрище Никола Белишки. Участниците са оценявани от професионално жури в състав: председател професор доктор на философските науки Албена Георгиева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН – град София, и членове – Мария Йорданова – етнограф от Исторически музей Пазарджик и Георги Керкеняков от Исторически музей-Панагюрище. Грамоти и статуетки е имало и за останалите участници в събитието.

Разгледайте снимки от участието на сурвакарите от Долна Секирна на фестивала в Попинци:

[maxgallery id=”20622″]

Снимки: Богомил Савов

Виж също...

Loading...