С доброволчески труд и ентусиазъм бригада начело с местен бизнесмен почисти част от екопътеката на Ждрелото на река Ерма

Част от екопътеката на Ждрелото на река Ерма в Трънско е бил почистена през изминалата събота, научи Zapadno.com.

Инициативата е на местния бизнесмен Мартин Томов – собственик на Рибарник Трън, който е разположен в района на природната забележителност. Той, негови приятели и ловци от от ловни дружинки в Трънско сформирали бригада от 8 човека, които се разделили на 2 групи по време на акцията. “В събота имаше таксация и реших да го съчетая – хем ловните пътеки, хем екопътеката да я почистя. Има още какво да се прави и предстоят още дейности.”, каза Мартин Томов. Той уточни, че се почиства екопътеката от моста при рибарника до самото Ждрело. Разстоянието, която се почиства е с дължина 2 километра и половина.

През зимата са били паднали клони върху самата пътека, които са били разчистени. Идеята на бизнесмена е да продължи с почистването и през следващите почивни дни. На въпрос дали почистването не е работа на Община Трън Мартин Томов отговори: “Правя го доброволно и с огромен ентусиазъм и удоволствие. Не съм искал никаква помощ от Общината. Реших, че трябва да се направи и го направих непринудено – без да търся никаква намеса на Общината.”, завърши той. Собственикът на рибарника е почиствал и миналата година част от екопътеката на Ждрелото на река Ерма.

В началото на тази година стана ясно, че Община Трън е предвидила 98 000 лева от бюджета си за ремонт Трънската екопътека, която е с дължина малко над 13 километра и включва два сектора по реките Ябланица и Ерма. Община Трън е наела БАСЕТ (Българска асоциация за селски и екотуризъм) за реконструкцията на екопътеката, за която вече има изготвен проект.

Снимка: Рибарник Трън

Виж също...

Loading...