Сурвакарски костюми от групата на Долна Секирна ще бъдат част от операта „Янините девет братя“ в Софийската опера и балет

Сурвакарски костюми от пернишкия квартал „Бела вода“, пернишкото село Кралев дол, брезнишкото село Долна Секирна и от други кътчета на Пернишко ще се качат на сцената на Софийската опера и балет. Автентичните облекла и страховитите маски ще бъдат част от операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, чието премиерно представление ще бъде на 22 март, от 19 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Идеята за участието на сурвакарските костюми идва след гостуването на директора на Операта академик Пламен Карталов по време на обичая и фестивала „Сурва“ , тази година. Поканата му е отправена лично от кмета на Община Перник Вяра Церовска, за което той не скрива благодарността си за сърдечното гостоприемство и приятните емоции. “Операта „Янините девет братя” от Любомир Пипков е истинска народна музикална драма. И една от картините ще вгради сътворяването на древността към съвремието. Това е едно необичайно представление. В него е вкаран целия български народен и естествен дух от миналото към съвремието. Много отдавна изследвам тази традиция и точно тук в този край намирам вдъхновение и едно бъдещо послание в моя спектакъл“, разкри академик Карталов по време на гостуването си в Перник.

Пред репортер на Zapadno.com кметът на брезнишките села Долна Секирна и Горна Секирна Богомил Савов добави, че групата е дала 15 кожухчета от облеклото си за предстоящия спектакъл.

Виж също...

Loading...