С нови парапети, пейки, кошчета и осветление на кръста разкрасяват скалния параклис “Света Петка” в град Трън – СНИМКИ

Районът около скалния параклис “Света Петка” в град Трън започва да придобива освежена и приятна визия. От няколко дни работници към Община Трън поставят нов парапет, предаде репортер на Zapadno.com.

През последните 7-8 години районът към светата обител не е бил ремонтиран. Ремонтните дейности се извършват в понеделник и вторник, тъй като тогава посетителите на светилището са по-малко. Инициативата е на общинската администрация в Трън. “Подменят се парапетите. Поставят се нови кошчета, тъй като старите са изгнили. Дървеният материал на старите пейки ще бъде подменен, защото те са бетонови и дърветата отгоре са изгнили. Предстои закупуване и поставяне на още нови пейки.”, каза пред репортер на Zapadno.com кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Тя не можа да каже каква ще е цената на ремонта, тъй като дейностите още не са приключили.

Неблагоприятните метеорологични условия затрудняват по-скорошното приключване на ремонта. Предстои да бъдат поставени и прожектори на кръста над параклиса, с които той ще бъде осветен.

Славата на скалния параклис нашумя през есента на 2017 година, когато предаването “Ничия земя” по NOVA излъчи кратък филм за чудесата свързани със святото място. След излъчения по националната телевизия филм тълпи от хора от различни краища на страната се стекоха в Трън, за да се докоснат до мястото, където Света Петка се скрила, гонена от неверниците.

Разгледайте снимки на ремонтните дейности на параклиса, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”20696″]

Виж също...

Loading...