Ученици, учители, родители и граждани от Брезнишко научиха за опасността от новите видове наркотици и как да ги разпознават

В брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” се проведе обучение, насочено към учениците в учебните заведения, педагогически съветници, психолози и учители на територията на община Брезник, както и техните родители. Целта на мероприятието е повишаване на информираността по проблемите на предотвратяване, пресичане, производство и разпространение на наркотични вещества и прекурсори, както и риска от употребата им. Обучението беше разделено на два модула – за ученици, учители, педагогически персонал и психолози и за родители и граждани, предаде репортер на Zapadno.com.

Мотото на обучението е “Всички ние срещу дрогата“. Инициативата е на Областна дирекция МВР-Перник и Районно управление “Полиция”-Брезник с партньорството на Община Брезник. Официални гости на обучението бяха кметът на Община Брезник Васил Узунов, зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска и директорът на средно училище “Васил Левски” Емилия Вълова. На входа на големия салон желаещите можеше да се информират за опасностите от наркотиците чрез брошури със съвети и полезна информация. “Идеята е да намерим начин да се противопоставим на един от най-големите бичове на нашето съвремие, а именно – употребата и разпространението на наркотичните вещества. Чрез лекции от лектор децата и родителите ще се запознаят с опасностите свързани с новите наркотични вещества, които стремглаво завземат все повече наркотичния пазар и представляват непосредствена заплаха за обществото в частност подрастващите като нанасят тежки психически и физически последствия на човешкия организъм.”, сподели инспектор Яна Буковска от отдел “Борба с противодействие на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни” в сектор “Противодействие на криминалната престъпност” в Областна дирекция МВР-Перник. Тя добави, че подобно обучение се е провело преди 2 години в община Перник. Предстоят още тематични обучения с цел превенция на наркотиците, които ще се проведат в пернишките училища.

Няколкостотин ученици от средно училище “Васил Левски” в Брезник и основно училище “Христо Смирненски” в Ноевци изпълниха големия салон на читалището. Пред децата, младежите, учителите, педагогическия персонал и психолозите беше представена презентация за опасностите от употребата на наркотични вещества. Лектор на обучението беше инспектор Петьо Петков – служител в сектор „Наркотици“, отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ при Столична дирекция на Вътрешните работи – София. Той е с дългогодишен опит и стаж в противодействието на престъпленията свързани с наркотици. “Само за миналата година има 300 нови вида наркотици според проучване на страните в Европа. Това повече касае и нашата страната. Нашето географско положение е такова, че нищо не ни е подминало нито ще ни подмине. За съжаление вече не можем да ги сложим в една рамка, за да кажем, че този вид наркотик изглежда по този начин и въздейства по този начин. Нещата са много надградени и много различни. Излизат едни синтетики, които ще бъдат пагубни за 21 век. Синтетики, при които формата може да се използва по най-различен начин. За най-голямо съжаление младите хора, както в България така и в Европа използват преди всичко халюциногенните наркотици. Иначе синтентичните канабиноиди са основата и са с много ниска себестойност и това е лошото и заслужава голямо внимание.”, сподели пред репортер на Zapadno.com инспектор Петьо Петков.

По време на лекцията инспекторът даде възможност на ученици и родители да се включат с дискусия или въпроси по темата. На обучението се оказа, че учениците знаят много малко за наркотичните вещества и тяхното въздействие. Инспектор Петьо Петков каза, че миналата седмица е била разбита лаборатория за наркотици, които са били високо рискови. Обучението за ученици, педагогически съветници, психолози и учители започна в 13 часа, а това за родители и граждани в 17:30 часа. На родителите и граждани от община Брезник беше обяснено как да разпознават децата, когато са приели наркотични вещества и какви мерки да предприемат за справяне със зависимостта на подрастващите.

Виж също...

Loading...