Рибата от язовир “Лялинци” ще бъде преместена в язовир “Пчелина”, Община Трън обмисля нова отстрочка за източването

Държавната агенция за метрологичен технически надзор е изпратила отговор на Община Трън, че срокът за източване на язовир “Лялинци” ще бъде удължен. Преди дни общинската администрация беше отправила молба към Агенцията за контрол на язовирите да бъде удължен срокът за източване на водоема, след като държавната институция направи предписания за това заради лошото техническо състояние на “Лялинци”, предаде репортер на Zapadno.com.

Отговорът от Държавната агенция за метрологичен технически надзор за удължения срок е получен днес. Единственият общински язовир в Трънско трябва да бъде източен до 15 април тази година. Въпреки това от Община Трън обмислят да изпратят нова молба за ново удължаване заради неблагоприятните метеорологични условия. Това каза пред репортер на Zapadno.com кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

В периода 2016 – 2018 година на язовир „Лялинци“ са извършени 4 броя проверки от Държавната агенция за метрологичен технически надзор. При извършените проверки от служителите на Агенцията е констатирано, че земнонасипната язовирна стена в два различни участъка е прокопана с цел понижаване на водното ниво. Стената на общинския язовир „Лялинци“ в Трънско е прокопана на две различни места, за да се понижи нивото на водата. Установено е още, че язовирът прелива с около 20 сантиметра през единия от прокопаните участъци в стената на водоема. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали: Агенцията за контрол на язовирите установила, че стената на „Лялинци“ е прокопана на две места и язовирът е преливал с 20 см. при проверка

Преди започване на източването рибата ще бъде извадена от язовира и ще бъде преместена в друг водоем. “Има вече договорени отношения – ще извадим рибата, ще я преместим в друг язовир и вече впоследствие ще я върнем.”, увери кметът Цветислава Цветкова. Рибата ще бъде преместена от сдружение на доброволни начала от организацията. От сдружението са предложили на общинската администрация рибата да бъде преместена в язовир “Пчелина”, който се намира в община Ковачевци. “Най-вероятно там ще бъде закарана рибата.”, добави още кметът на Община Трън.

Виж също...

Loading...