Трънчанката Виктория Георгиева каза “България преди всичко” с изложба на над 70 авторски фотографии – СНИМКИ

Втора самостоятелна фотоизложба представи младата трънчанка Виктория Георгиева. Мотото на изложбата, която беше открита тази вечер е: “Преди всичко България”. Общо 71 авторски фотографии показват красотите на кътчета от Трънско и различни краища на България, предаде репортер на Zapadno.com.

Фотографиите са подредени в залата до фоайето на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Официални гости на откриването бяха: кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, зам. кметовете на Община Трън Румяна Младенова и Катя Божидарова, началникът на Районно управление “Полиция”-Трън главен инспектор Жанета Соларова, служители на трънската общинска администрация и местното полицейско управление.

Официалното откриване беше направено от председателя на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” Сашка Иванова. “Уважаеми съграждани, скъпи гости от името на народно читалище “Гюрга Пинджурова” ви казвам “Добре дошли” на втората самостоятелна изложба на нашата съгражданка Виктория Георгиева, която всички ние знаем като Вики. Вики, спомням си на първата ти казах, че освен че си умна и красива си и много талантлива. Искам да те поканя тук до мен, да ни кажеш какво си почувствала, когато си запечатала в обектива си това, което искаш като послание днес да предадеш на нас и после заедно да се насладим на творбите на Вики. За мен това си е изкуство. Поздравявам те и ти пожелавам още много, много успехи занапред.”, каза Сашка Иванова в приветствието си.

Авторът на фотоизложбата Виктория Георгиева благодари на присъстващите, че са уважили събитието въпреки лошото време. “Искам да благодаря на народно читалище “Гюрга Пинджурова” за предоставената възможност отново да покажа на широката публика моите творби. Ще съм изключително доволна, ако с тези мои творби накарам повече хора да обърнат поглед към България и да разберат, че България е най-хубавото място в света. Няма по-хубаво нещо от България. Благодаря ви!”, сподели Виктория Георгиева, която беше бурно аплодирана от гостите.

Букети с цветя поднесоха кметът на Община Трън Цветислава Цветкова и началникът на Районно управление “Полиция”-Трън главен инспектор Жанета Соларова. Подаръци и цветя поднесоха и председателят и секретарят на читалището. След официалното откриване гостите пристъпиха към разглеждане на живописните фотографии, които бяха оценени като отлични. Фотосите показват различен поглед към къщи и пейзажи от Трънско, Ловешко, Великотърновско, Родопско и други познати и непознати кътчета на страната ни. Някои от снимките са озаглавени от фотографа, като например “Трънската Венеция” или река Поток в Трън. Фотографиите са заснети в период между 2-3 години. Част от показаните снимки са били дооформени с компютърна програма, а друга пък са естествени.

Авторът Виктория Георгиева е любител-фотограф от 4-5 години, а влечението и дошло съвсем спонтанно. Не се е обучавала чрез специализиран курс, но черпи информация и съвети от онлайн форуми за фотографи. В началото запечатвала кадри с фотоапарат тип “сапунерка”, но впоследствие го заменила с апарат от среден клас. Тя е полицай в Районно управление “Полиция”-Трън, където друг неин колега също се занимава с фотография и и помага в хобито. “На мен фотографията ми е хоби, а пейзажната фотография ми е силната страна, тъй като много обичам да обикалям България. За мен България е най-хубавата страна в света, няма по-хубаво място от нея. Мислех да направя заглавията малко по-артистични, но предположих, че хората няма да се ориентират добре кое откъде е. На места съм вкарал малко повече художественост, а на места снимките са естествени. Всички снимки са минати на “Фотошоп” от гледна точка на цветовете. Не всяка снимка може да стане с просто щракване на копчето, тъй като има по-тъмни и по-светли участъци, които трябва да бъдат туширани или съответно да бъдат изпъкнати други детайли.”, сподели пред репортер на Zapadno.com Виктория Георгиева.

Част от снимките показват трънското село Велиново, откъдето е бабата на Виктория Георгиева, която обича да обикаля Трънско, където за съжаление повечето къщи са запуснати, споделя още тя. Авторът на фотоизложбата е на мнението, че хубавата снимка зависи от човека, който я заснема. “Когато аз не съм доволна от една снимка не позволявам да я виждат повече хора. Най-ценната ми снимка от тези на изложбата е по сокаците на Жеравна, която е черно-бяла. Тя ми е най-много на сърцето, тъй като показва една отминала епоха, която за съжаление мисля че няма да се върне. На снимката е заснета баба и точно заради нея казвам това – тя беше тръгнала да купува хляб от магазина с раничката и бастунчето.”, каза още Виктория Георгиева. Нейното пожелание към трънчани е да не забравят, че каквото и да се говори Трънско е най-хубавите край, да останат в него и ако могат да съхраняват традициите и наследството от предците.

Разгледайте снимки от откриването и фотоизложбата, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”20929″]

Виж също...

Loading...