Участието на Брезнишкия отряд в сръбско-българската война ще бъде показано в документален филм по държавната телевизия БНТ 2

Участието на капитан Стефан Кисов и водения от него Брезнишки отряд ще бъде показано в документалния филм „Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите“, който ще бъде излъчен тази вечер по държавната телевизия БНТ 2, съобщават от сайта на Община Брезник.

На 23 март от 18:50 часа по БНТ 2 можете да гледате документалния филм „Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите“. Филмът разказва за епичната и решителна битка край Сливница в сръбско-българската война през 1885-а година. Под ръководството на княз Александър Батенберг (начело на армията си), младите талантливи офицери и безкрайно смели воини започват битката край Сливница, Алдомировци, Гургулят и Братушково. Споменава се и за участието на капитан Кисов и водения от него Брезнишки отряд. Дуелът тогава е капитани срещу генерали, поручици срещу майори. Резултатът е известен – победа на България и вписване на битката в аналите на световната военна история.

Вчера филмът „Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите“ беше представен за първи път пред публика в сливнишкото читалище, където 250-те места в салона не достигнаха за всички желаещи да присъстват на премиерата. Жителите на Сливница не скриха, че гледайки филма са горди от факта, че живеят на историческо място. Това е четвъртата част от рубриката „Битките за Европа“, на която Българската национална телевизия е копродуцент, уточняват от държавната телевизия.

Снимка: БНТ

Виж също...

Loading...