Жители на село Ноевци имат голямо желание старата църква, която се руши да бъде обновена, но не знаят към кого да се обърнат

Старата църква “Свети Николай Чудотворец” в брезнишкото село Ноевци се руши. Храмът датира от епохата на българското Възраждане и е обявена за художествен паметник от национално значение. Към нея има и изградена камбанария, предаде телевизия “Кракра“.

През 90-те години започнала да се руши и поради липса на средства да се ремонтира покривът конструкцията започнала да пада. Това довело до сериозни щети. Днес сградата дори е опасна. Кметът на село Ноевци Асен Асенов допълва, че църквата е в окаяно състояние – стенописите са се запазили само в нишите, покривът го няма. “Преди 2 години говорихме с отец Никанор и отец Константин. Приготвихме им всичките документи. Миналата година не влезе в кандидатстването на Програмата за развитие на селските райони и в момента положението е отчайващо.”, споделя пред телевизия “Кракра” кметът на населеното място.

Жители на Ноевци имат голямо желание храмът да бъде възстановен, но това зависи от много средства. Местните не знаят към кои институции да се обърнат за помощ. Преди години местните изградили със собствени средства нов храм заради невъзможността да се реставрира старата църква. Новият храм не е изписан поради липса на средства. На празници отец Васил от село Бегуновци служи в църквата.

Виж също...

Loading...