Историкът А. Асенова алармира за неуредици покрай ремонта на храм “Света Петка” в Брезник, отец Константин: Нова фирма ще започне работа на храма

Строително-ремонтните дейности на храм-паметник “Света Петка” в град Брезник предизвикаха реакции в местната общност. Част от брезничани се опасяват, че след ремонта храма няма да изглежда в автентичния си вид. Сред притеснените местни жители е историкът и член на Общински съвет за опазване на културното наследство Аниела Асенова. Тя представи темата с ремонта и неуредици, които се случват покрай него пред Общински съвет-Брезник на провелата се днес сесия. Отец Константин, който служи към храм “Света Петка” обори твърденията и поясни, че нищо няма да се прави, което не е одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство. Очаква се и нова фирма да започне реализирането на строително-ремонтните дейности по храма, тъй като предишната не е отговаряла на изисквания, предаде репортер на Zapadno.com.

Към дневния ред на заседанието на Общински съвет-Брезник бяха добавени за разглеждане 10 допълнителни точки. Сред тях беше и писмо-молба от Аниела Асенова по казус свързан със строително-ремонтните дейности по храм-паметник „Света Петка”. Към края на сесията беше дадена думата на Аниела Асенова, която поясни подробностите относно писмото-молба. “Благодаря за предоставената ми възможност да ви запозная накратко за това, което се случва в храм “Света Петка”. Предварително казвам – не съм църковен настоятел. Тук съм като член на Общинския съвет за опазване на културното наследство и най-вече като жител на град Брезник, историк и краевед. От месец ноември има строително-ремонтни дейности, които мога да кажа, че само около 1 месец се извършиха. Сега всичко е в застой. Когато дойде фирмата-строител, аз я попитах: Имате ли становище от Института за опазване на паметниците на културата. Казаха: Ще имаме. Не беше съгласувано с Министерство на културата и с Института. Като гражданин се интересувам, но не са ми предоставени плановете за ремонтна дейност и затова търся вашето съдействие. Още повече, че се говори, те говорят да се слага дървен под, да се сменяват камбаните, което ме шокира. Имаме лош опит със “Свети Георги” (бел. ред. храм-паметник “Свети Георги Победоносец” в град Брезник). Кой ги контролира? Идва контрол от Министерство на земеделието и подписват, че всичко е наред, а се оказва, че и “Свети Георги” тече да не говорим и за Гърло – църквата е затворена. Ако трябва да се затвори и “Света Петка” значи това ще стане един срам за целия град и за нас най-вече. Вижте нашите предци какво са ни оставили и ние трябва да го съхраним. Който откъдето идва – идва в “Света Петка”. Това ви е пределно ясно и затова моля за вашето съдействие, за вашето внимание. Не знам по какъв начин – може би вие ще решите по какъв, но да се контролира цялата дейност там. В момента няма никаква дейност. Едната фирма е сменена с другата. Между другото опитах да се свържа с църковните настоятели, но ми затварят телефона. Въобще не искат да разговарят по този въпрос. Знаете кой стои зад ремонта. Моля ви, не се притеснявайте. След като става за храмовете аз съм безкомпромисна. Никакви такива няма да допусна.”, сподели историкът Аниела Асенова пред общинските съветници, кметове, кметски наместници и гости в залата.

Председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова попита Аниела Асенова кой стои зад ремонта на храма и посочи, че съветниците не знаят това. “Ами как не знаете… Отец Константин и отец Никанор. Те са тези, които участват във всички ремонти – там където има пари. Не се конфронтирам с никой, но това е обществена тайна. Аз не се притеснявам.”, отговори Аниела Асенова. Председателят на Общинския съвет отправи молба към нея да конкретизира в две изречения какви са притесненията и какво предлага да се предприеме. Общинският съветник от БСП Иван Тинков направи предложение да бъде конкретизиран въпроса. “Моята идея е да бъде конкретизиран въпросът относно колко канонично е издържан този ремонт, за какви средства става въпрос и съответно да бъде изяснен, в отговор вече до нас, произходът на тези средства. За да ясни вече нещата дали наистина говорим за злоупотреба, говорим за престъпление или говорим за нещо друго.”, предложи общинският съветник Иван Тинков. Местният мини парламент взе решение да се сигнализира Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Митрополията за изясняване на казуса със строително-ремонтните дейности на храм-паметник “Света Петка” в Брезник.

През последните 2 седмици информационният сайт Zapadno.com безуспешно се опитва да се свърже с Виолета Борисова – представител на фирмата, която до момента е извършвала строително-ремонтните дейности на храм-паметник “Света Петка”. При евентуална връзка с нея ще дадем думата на фирмата започнала ремонта. Пред репортер на Zapadno.com отец Константин, който служи в храма потвърди, че се сменя фирмата, която извършва строително-ремонтните дейности. “Отпадна старата и започва новата, защото старата фирма няма необходимата категория. Старата фирма с госпожа Виолета Борисова отпада и сега новата фирма се казва “Ес Пи”.”, каза отец Константин. На въпрос дали ще бъде монтиран дървен под в храма отецът каза, че това предстои да се доуточни. “Този дървен под може да е предвиден в проекта, но НИНКН няма да ни дадат да го сложим. Няма да дадат, защото църквата е национален паметник на културата. Нищо няма да се сложи, което НИНКН не е одобрил. Това е обект Първа категория, национален паметник на културата е и се приема от Държавна приемателна комисия. Мисля, че и от пернишкия музей ще дойдат, включително и от София.”, добави още отец Константин. Камбаните на храма също няма да се подменят. “Борим се в момента да сменим ламаринения покрив да го направим с медна ламарина. Камбаните няма да се сменят. Аниела Асенова сигурно има предвид, че на “Свети Георги” сложихме четири нови камбани. Там ние не сме махнали старите с идеята да не се ползват. Даже сега имаше оферта от една звънарска фирма да се монтират и старите и да се оправят новите, така че да са в комплект и да бият по-слабо, защото тези бият силно и пречат на хората около “Свети Георги”. Цялата оферта беше за около 3000 лева. Камбаните не сме ги изхвърлили, а просто ще си се сложат. Засега чакаме решение от Общината.”, добави отец Константин.

В края на месец ноември 2017 година от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“ отговориха за Zapadno.com, че шест са одобрените проекти за ремонт, реконструкция или възстановяване на храмове и манастири в общините Брезник и Трън от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Към момента за тези обекти са сключени договори за финансово подпомагане по подмярка 7.6. Сред одобрените проекти е и този за храм “Света Петка”. На 14 юли е сключен договор за реконструкция, ремонт и възстановяване на църква „Света Петка“ в град Брезник. Сумата на субсидията е 673 258 лева и 31 стотинки, а бенефициент е Храм „Света Петка“ – град Брезник. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали: Шест проекта за ремонт и реконструкция на храмове и манастири в Брезнишко и Трънско са със сключени договори за финансово подпомагане

Виж също...

Loading...