Славата на българското кисело мляко достигна до остров Бали, където се рекламира с българка с народна носия и гърне

Българското кисело мляко се прочу и в далечна Индонезия. Българката Петя, която от години живее на остров Бали сподели снимка, на която автомобил е облепен с реклама на българското мляко, а на преден план се вижда тя –  красива българка с народна носия, държаща калено гърне с мляко, пише сайтът ZaPernik.com.

Мотото на рекламата е: The secret to living younger, което в превод означава „Тайната на по-младите“. Това е реклама за вид мляко подсладено Bulgarian yogurt което се продава в няколко страни в Югоизточна Азия, рекламата е много изразителна и оригинална, коментират под поста. Въпреки, че млякото е съобразено с вкуса на индонезийския пазар, Петя споделя, че местните си умирали за българско кисело мляко с български мед. 

Всички знаем за тайната съставка на българското мляко, която прави уникалния му неповторим вкус – бактерията лактобацилус булгарикус, която вирее само на българска почва и е открита от Стамен Георгиев от трънското село Студен извор.
А ето какви любопитни факти за киселото мляко може да  научим от сайтът agronovinite.com докато си похапваме неповторимото ни мляко за закуска – едно здравословно и вкусно предимство да сме родени в България:
За българското кисело мляко, което е нашумяло в началото на 20 век със своите уникални свойства, се носят легенди. В езиците на Западна Европа самата дума за кисело мляко се появява преди век в съчетанието „български йогурт”. Популярността на киселото мляко се дължи на млад български учен от катедрата по бактериология на Женевския университет, който през 1905 година открива „виновника” за превръщането на прясното мляко в кисело – това е пръчковидна бактерия в съчетание с кълбовидна бактерия. Тя е изолирана от овчето кисело мляко.
Откритието на Стамен Григоров прави добро впечатление на руския учен и бъдещ нобелов лауреат Иля Мечников. Стига до извода, че причината, която води организма към неговото загиване, са гнилостните процеси в стомаха на човека, които бавно го „отравят”. Изследвайки новооткритата бактерия „бацилус булгарикус”, той констатира, че има способността да убива гнилостните микроорганизми в червата и така укрепва организма. Влиянието на киселото мляко върху дълголетието той намира в статистическите данни за столетниците в отделните страни. Класацията по онова време се води от България, където киселото мляко е основна храна от незапомнени времена.

Преди 2 години в България бе издигната статуя на откривателя на млечнокиселата бактерия, професор Стамен Григоров. Той е разработил и първата противотуберкулозна ваксина. След откритието му на „лактобацилус булгарикус”, той получава много предложения. Неговият професор в Женева Леон Масол го поканил да оглави катедрата по бактериология, а по-късно му предлагат и да оглави филиал на Института „Пастьор” в Бразилия.

Младият българин обаче предпочита да се завърне и да работи в родината си, където оглавява болницата в родния си град Трън. Като военен лекар Григоров участва във Втората балканска война (1913 година) и в Първата световна война. Награден е с орден „За храброст” и златен медал „Червен кръст”. През 30-те години е поканен в Милано, където успешно прилага своята противотуберкулозна ваксина в белодробните санаториуми на Италия. Когато през октомври 1945 година умира, всички европейски радиостанции разпространяват тъжната вест за кончината на големия учен.

Виж също...

Loading...