Фирма ще постави чипове и ще кастрира бездомните кучета в град Трън, но от Общината не са сигурни дали така ще се реши проблемът

В Трън ще предприемат мерки срещу бездомните кучета с поставянето на чипове и кастрация от фирма, която има договор с Общината. Въпреки това от общинската администрация са скептични дали така ще бъде решен проблемът, тъй като някои граждани се грижат за бездомните кучета като ги хранят, предаде репортер на Zapadno.com.

На провелата се преди две седмици сесия на Общински съвет-Трън общинският съветник Десислав Банков повдигна темата с глутниците бездомни кучета в района на бившата общинска болница. Той посочи, че трънчани се оплакват от безстопанствените животни, които са агресивни.

“Там имахме проблем. Имаше една майка с малки кученца, отделно и други кучета. Това беше есента. По някакъв начин успяхме да ги махнем и ги настанихме на друго място. Имаме и договор с фирма, която се занимава със слагане на чипове и кастрация на кучетата. Но ми казаха, че температурите трябва да са поне над 15 градуса – продължително, поне 2-3 дни.”, каза кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Причината за това е, че упояващите стрели не могат да са ефективни при външна температура под 15 градуса, уточни още тя. “Не знам дали с това ще решим проблема, тъй като от “Спешна помощ” ги хранят. От старческия дом хората изхвърлят храна през терасите и кучетата се събират там, за да се хранят. От там идва проблемът.”, добави кметът Цветислава Цветкова. Проблеми с бездомни кучета има в трънските квартали “Мурговица” и “Баринци”, селата Берайнци, Радово и други населени места, които ще бъдат обиколени от специалисти.

Фирмата, която поставя чипове и кастрира бездомните кучета ги връща на мястото, от което са прибрани. Животните не се връщат единствено в случаите, когато са болни или имат здравословен проблем.

Виж също...

Loading...