В местността “Гледан” край Брезник ще бъде поставена паметна плоча за евреите работили там в периода 1942-1944 година

Паметна плоча на евреите, които са работили в трудовите работни групи в Трънска клисура ще бъде поставена при кариерата в местността “Гледан” край град Брезник. Предложението за поставянето на паметната плоча беше одобрено на провелата се вчера сесия на Общински съвет-Брезник. Организацията ще постави паметната плоча през месец април или май, предаде репортер на Zapadno.com.

Предложението за паметната плоча е на Организация “Приятели на Израел в България – Негев” и Организация на евреите в България “Шалом” като част от националната програма по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. По спомените на живи свидетели и архивни документи на кариерата край Брезник са работили евреите от I-ва Трудова дружина в Трънска клисура в периода 1942-1944 година. “Инициативата за поставянето на паметната плоча е в рамките на 75-годишнината от спасяването на българските евреи, която ние отразяваме през цялата година с Национална програма в цялата страна. Основните събития бяха около 10 март в София и Пловдив. В цялата страна се изпълняват различни мероприятия съвместно с местните общински власти, както е и в случая с Брезник, Регионалните исторически музеи и Регионалните библиотеки и разбира се с помощта на регионалните организации на “Шалом”, които са 15. Поставянето на тази плоча при кариерата в Брезник беше планирано миналата година и съгласувано с кмета господин Узунов. За първи път ще има такава плоча, която възпоменава еврейските трудови групи. Ние искаме да почетем паметта им.”, каза пред репортер на Zapadno.com Цветина Кънева от Организация на евреите в България “Шалом”. Разходите по изработването и монтажа ще бъдат за сметка на организацията.

Темата за еврейските трудови лагери, сформирани в изпълнение на разпоредбите в Закона за защита на нацията, като цяло е малко изследвана от българските историци. Има издаден един-единствен сборник по материали от Държавния архив и по-общ материал на доцент доктор Румяна Христиди за съдбата на българските евреи в годините на Холокоста.

Виж също...

Loading...