Министърът на образованието и науката: Минималната заплата за учител ще достигне 1250 лева, защото това е основният начин за привличане на млади хора към професията

Ключово е като общество да сме направили обществения, политическия и бюджетен избор да инвестираме в учители. Увеличението на възнагражденията не е само инвестиция в днешните учители, а е инвестиция в бъдещите поколения. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред участниците в Международната конференция „Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование – привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката . Целта на форума, организиран от Синдиката на българските учители, Министерство на образованието и науката и Европейския синдикален комитет по образование, е да бъде споделен опит в привличането на млади учители в професията.

Двойното увеличение на възнагражденията има много висока алтернативна стойност, смята Красимир Вълчев. В момента минималната основна заплата за младши учител е 760 лева. “След като бъдат направени следващи стъпки с бюджетите за следващите три години, минималната заплата ще достигне 1250 лева”, каза министърът. Според него увеличението на учителските заплати е основният начин за привличане на повече млади хора към учителската професия. Министерство на образованието и науката подготвя информационна система, в която всеки който има желание, може да се запише и ще има възможност да се включи в учителската професия.

„Не трябва да имаме недостиг по нито една дисциплина, в нито един район, дори в най-отдалечените места и области“, каза министър Вълчев. През следващите години ще се пенсионират над 4 хиляди души годишно. В момента педагогическите специалисти и другите работещи в системата са около 89 хиляди. От ключово значение е да мотивираме повече хора да се насочват към педагогическите специалности, отбеляза министърът. В последните години приемът в професионално направление педагогика е увеличен, но имаме намаление на броя на приетите в „Педагогика на обучението по…“, а там са специалистите по отделните дисциплини, съобщи министърът. Най-голям недостиг на учители има по математика, физика, биология.

В момента в рамките на председателството на съвета на ЕС говорим за бъдещето на програмата „Еразъм+“. Един от важните разговори е как да стимулираме в по-голяма степен учителите, каза министърът. Според него, ако се възстанови индивидуалното кандидатстване, ще може повече млади хора да се включат в обмените в други държави. Много е важно как ще се мотивират младите хора за “устойчивост” в образователната система, защото кадровото обезпечаване на образователната система е фактор за качеството на образованието, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите и една голяма част от най-добрите български ученици не искат да учат висше образование, свързано с педагогическите специалности, и не искат да стават учители. Затова трябва да се мотивират младите хора да завършат висше образование и да започнат работа като учители. Друг важен въпрос, според Такева, е свързан с това как младите учители да останат да преподават в училище, а не да се отказват бързо от учителската професия.

Виж също...

Loading...