За първи път сурвакарската група на Долна Секирна ще участва в международен детски Великденски фестивал в Босилеград

Сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна ще представи Пернишко на юбилейният “XXV Международен детски Великденски фестивал” – Босилеград 2018, научи Zapadno.com.

Поканата за участие в събитието към сурвакарската група е отправена от областния управител на Перник Ирена Соколова. Колоритните сурвакари ще дефилират с маски и ликове по улиците на Босилеград по време на фестивала. Чановете и звънците на групата от Долна Секирна ще огласят сръбския град за първи път. Сурвакарите ще са и единствените от област Перник, които ще покажат на местните и гостите автентичността си. Групата ще дефилира на фестивала на 9 април от 10 часа. След това сурвакарите ще изпълнят голямата зала на Културния дом в Босилеград, където пък ще се проведе финален етап на състезанието към фестивала. Това сподели пред Zapadno.com кметът на селата Долна Секирна и Горна Секирна Богомил Савов.

Юбилейният „XXV Международен детски Великденски фестивал” се очаква да посрещне над 800 деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Украйна, Албания, Гърция и Кипър. Това ще представлява нов рекорд в броя на децата и на държавите – участници на фестивала. Децата ще имат възможност да общуват, разменят опит, да се състезават и участват в културните програми, които прераснаха в събитие, тържество – интеракция за опазването на ценостите в условията и нуждите на съвремения живот. Централното събитие на фестивала са състезанията за: най-силно, най-оригинално и най-хубаво боядисиано великденско яйце. По време на фестивала се случват редица културно-забавни програми: изложби, концерти, работилници, театрални представления, перформанси и други. В рамките на фестивала, по традиция ден преди Великден, организираме екскурзия до Рилския манастир.
Съдбата и късметът решиха юбилеят да съвпадне с първото Българско Председателство на Съвета на Европейския съюз, чието мото е „Съединението прави силата”. Приоритетите на Председателството съвпадат с мисията на Великденския фестивал, който години назад изпращаше послания за любов и разбирателство, съжителство в един по хубав свят, свят без граници и предразсъдъци, свят изпълнен с надежда, съобщават от босилеградското сдружение ГЛАС.

Международният детски Великденски фестивал в Босилеград е добър пример как една спонтанна инициатива от далечната 1994 година, благодарение на любовта, ентусиазма и отдадеността може да се развива и да се превърне в събитие от наднационално значение.

Вижте програмата за предстоящия фестивал:

Виж също...

Loading...