Лазарки обиколиха домове и търговски обекти в село Бегуновци, където пяха песни и танцуваха за здраве, любов и плодородие – СНИМКИ

В брезнишкото село Бегуновци отбелязаха християнски празник Лазаровден. Пети лазарки на възраст от 3 до 7 години обиколиха къщите и търговските обекти в селото, с което донесоха усмивки и приятно настроение на местните жители, научи Zapadno.com.

Инициативата за провеждането на тазгодишния Лазаровден е била подета от председателят на народно читалище “Просвета-1922” – Бегуновци Гергана Трайкова и секретарят на читалището Василка Десова. Красивите лазарки бяха местните деца Симона, Виктория, Александранина, Емануела и Ерика. Това съобщи за Zapadno.com Анита Димитрова, която отправи и благодарност за реализирането на традицията. “Благодаря на читалищния секретар Василка Десова и председателят на читалището в село Бегуновци Гергана Трайкова за прекрасния емоционален ден, който направиха с малките ни деца. Днес те направиха деня прекрасен и незабравим. С много песни и танци зарадваха всички хора в това село, което и до днес пази и ще продължава да пази и съхранява традициите си.”, сподели Анита Димитрова от село Бегуновци.

В народните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот. Затова Лазаровден е празник на събуждащите се гори, ниви и пасбищата. По традиция се откъсват върбовите клонки, с които трябва да се окичат вратите на следващия ден – Цветница. Най-характерният български обичай на този ден е Лазаруването. В същността си той е посветителски обред, през които трябва да преминат всички девойки, за да могат да минат под венчило. Момичетата, облечени в невестини дрехи взети на заем, ходят от къща на къща и пеят за женитба, любов, здраве и плодородие. Интересното е, че лазарските песни се изпълняват единствено в този ден от годината и по никакъв друг повод. Обичаят завършва на другата сутрин с ритуала „кумичене”, при който девойките пускат венчетата си по реката. Тази, чиято китка пристигне първа, се обявява за кумица и останалите и отдават почит през цялата година, пише hera.bg.

Разгледайте снимки от Лазаровден в село Бегуновци:

[maxgallery id=”21216″]

Снимки: Анита Димитрова

Виж също...

Loading...