Очаква се до края на април близо 90 % от пострадалите от корояд горски терени да бъдат прочистени

20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година. Това съобщават от земеделското министерство. Според министър Румен Порожанов още толкова горски територии държавна и общинска собственост ще бъдат залесени през 2018, предаде БНТ.

През последните години, в резултат на нападение от корояди, болести и други природни бедствия у нас са унищожени близо 900 000 дка гори. През миналата година е имало над 500 пожара в горите.З Затова опазването и възстановяването им е сред най-важните задачи за ангажираните в горския сектор.

Голяма напаст за горите през последните години се оказа корояда. Общо в цялата страна бяха нападнати близо 180 хиляди декара, като най-много са засегнатите терени в района на Кърджали, Кюстендил, Перник и Смолян. Стигна се до създаване на кризисен щаб за борба с бедствието.

Единственият възможен начин за борба с корояда, който се саморазпространява е изсичането на засегнатите гори. Очакванията са до края на април близо 90 % от пострадалите терени да бъдат прочистени. Не по-малко трудна е и борбата с бракониерите.

Виж също...

Loading...