Директорът на РДГ-Кюстендил: Самовъзстановилата се гора в Трънско след последната инвентаризация е около 5-6 %

Данните след последната инвентаризация на горски територии в община Трън показват, че около 5-6 % е самовъзстановилата се гора. Това каза директорът на Регионална дирекция по горите-Кюстендил инженер Здравчо Тодоров на провелата се по-рано днес пресконференция по повод “Седмицата на гората”, предаде репортер на Zapadno.com.

Последната инвентаризация на горски територии в Трънско е била скоро. “Когато говорим за гората и лесовъдската дейност нашите резултати не се виждат веднага. Ще се виждат, когато вече имаме обособена гора. Тогава се виждат резултатите. Ако трябва да се даде точно определение за гора в член 3-ти от Закона за горите е записано какво значи “гора”. Създаването на една гора – от засаждането и докато направи 15 години има много отглеждане, това е като едно малко дете. Докато тя се сформира, склопа и вече заприлича на гора.”, каза инженер Здравчо Тодоров.

Директорът на Регионална дирекция по горите-Кюстендил каза още, че залесяването със засегнатия от върхов корояд бял бор, което е извършено преди 50 години представлява инженер проект за укротяване на пороите. Той подчерта, че целта на проекта в миналото е била да не се създава гора, а да се укротят пороите. “Вече 2012-2013 година екстремните суши, които се появиха на територията създадоха условия за развитие на този вредител и оттам тръгнаха тези петна, които съхнат по белия бор.”, добави инженер Здравчо Тодоров.

Виж също...

Loading...