Игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор разпространи молба за подкрепа за изграждането на манастир в Плевенско

Започна дарителска кампания за изграждане на манастир край село Брегаре в община Долна Митрополия. Учредено е сдружение „Рождество на Свети Йоан Предтеча“, което помага и сътрудничи пред държавните институции и органи, съобщава zetramedia.com.

В сдружението се е включил и министърът на земеделието Румен Порожанов, който е и член на управителния съвет, както и много хора, обединени около идеята за съграждане на светата обител. Идеята е да се създаде нова обител – скит „Рождество на Свети Йоан Предтеча” с параклис, посветен на Господния предтеча и кръстител. Молба за подкрепа в това начинание разпространиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Свети Свети безсребърници Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци и монах Захарий, населник на обителта „Свети Йоан Предтеча” край село Брегаре. Те апелират за съдействие за довършване на започналите строителни дейности.

„Вече не едно десетилетие монашеското братство, към което принадлежим, като преодоляваше недоимъка, духовното безразличие на имащите и многобройни трудности, изпълняваше съвестно своето духовно служение. В трудовете си ние бяхме подпомагани от мнозина родолюбци, които осъзнаеаха, че оздравяването на обществото трябва да започне от духовното изцерение на опустошената човешка душа”, се посочва в писмото. Духовниците посочват, че обителта ще е единственият български манастир в тази част на Северна България.

Кадър: БНТ

Виж също...

Loading...