Полицаите и пожарникарите в област Перник ще бдят за опазване на обществения ред и безопасността на населението през Великденските празници

Полицаи и пожарникари ще осигуряват обществения ред и безопасността на гражданите през Великденските празници, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник.

Във връзка с предстоящите Великденски празници полицията и пожарната в Пернишко предприеха мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност при провеждане на публични прояви. Проведени са срещи с органите на местно самоуправление, местна администрация, местните комисии за обществен ред и сигурност и охранителните фирми. Провеждат се съвместни специализирани полицейски операции с Регионалната структура на Българската агенция по безопасност на храните към Министерство на земеделието, храните и горите, териториалната дирекция на Националната агенция по приходите, Агенция „Митници” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Целта е да се противодейства на незаконен превоз и търговия с живи животни, суровини и храни от животински произход, и акцизни стоки преди и по време на празничните дни.

Предвижда се засилено полицейското присъствие в селските райони, включително и нощно време в целия регион. Проверяват се и ще се проверяват всички лица и автомобили, с цел пресичане на престъпления и незаконен превоз на животински храни. Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. В районите на манастирите и храмовете ще има засилено полицейско присъствие за предотвратяване на задръствания. Служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бдят за недопускане на пожари и запалвания по време на богослуженията. Вниманието на полицейските патрули ще бъде фокусирано и върху гари, автогари, базари и пазари, където има струпване на хора.

Служители на „Пътна полиция” ще осъществяват засилен контрол по пътищата в Пернишка област. Предприети са специални мерки в началото на празничните дни и в края им. По всички възлови кръстовища ще има засилено полицейско присъствие, за осигуряване на безпрепятствено изтегляне на автомобилите и съответно нормалното им прибиране по родните места в края на почивките. Ще бъдат използвани активно възможностите на мобилните камери и таблетите. Всички нарушители ще бъдат санкционирани съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата. От полицията апелират към гражданите, да бъдат внимателни и да спазват основните мерки и правила за безопасност.

Внимавайте при продажба на животни

С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:

Укрепете и осветете стопанските си постройки.

Запишете името на купувача, марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи).

Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните,  са най-честите способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието Ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

Пазете се от джебчии:

Джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от  празничната приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета и чанти, преметнати през рамо, както и на външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните.  противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

– Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.

– Попаднете ли в множеството – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си.

– Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

– За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията на телефон 112, униформен служител на улицата или направо в Районното управление. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

Ако ще отсъствате от дома:

– Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

– Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.

– Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома ви.

– В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.

– Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

– Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки –  също са атрактивни за крадците. Дръжте ги в добре укрепени помещения.

Ако предприемате излет сред природата:

– Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд. Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени места в районите на туристическите заслони и пътеки.

Ако ви предстои пътуване:

– Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Убедете се, че е в изправност.

– Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в дните по Великден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.

– Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в навечерието на почивните дни и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.

– Не се изкушавайте – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.

– Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя и често проявяват самонадеяност зад волана. Статистиката показва, че почти от половината водачи, причинили тежки катастрофи, са със стаж зад волана до две години.

– В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.

– Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети – задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Ако все пак произшествие помрачи Вашето настроение, знайте, че на телефон 112 можете да потърсите помощ от дежурните служители на Районните управления на МВР и Районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението”.

В статията е използвана снимка от пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник

Виж също...

Loading...