Комисията по досиетата да прерасне в Институт за национална памет е предложението около, което се обединиха участници в обществено обсъждане

Комисията по досиетата да прерасне в Институт за национална памет – около това мнение се обединиха повечето участници в обществено обсъждане за бъдещето на Комисията по досиетата, проведено в Народното събрание, предаде БНТ.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия Цветан Цветанов коментира, че като демократично общество трябва да дадем повече обществена подкрепа за действията на този орган. Участие в обсъждането взеха депутати и експерти по темата досиета.

Цветан Цветанов коментира, че за голямо съжаление, през всичките години след промяната през 89-та година, много бяха обещанията, но малко – действията за реалното предаване на досиетата, което определено води до въпроса дали не бяха прочистени някои от тях? По думите на Цветанов преди всичко трябва да се каже какво е настоящето и каква е възможността за бъдещето на Комисията.

От БСП коментираха, че съществен проблем при разкриването на досиетата у нас е, че под общ знаменател са били сложени всички, работещи в рамките на системата. Мнението си за бъдещето на Комисията по досиетата изказаха и учени, и изследователи с отношение по темата. До момента Комисията е проверила над 287 000 души за принадлежност към Държавна сигурност и е установила принадлежност на повече от 15 000 души.

Виж също...

Loading...