1 000 червени яйца ще подари Църногорският манастир край село Гигинци на гостите си на Великден

На Великден 1 000 червени яйца ще бъдат подарени на гостите на Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ на брезнишкото село Гигинци, пише gradski.org.

Благодетели на манастира пожелаха да се направи това и получиха благословението ми, сподели игуменът на манастира архимандрит Никанор. Според традицията яйцата ще се начервят на Велики четвъртък от монаси и духовни чеда на игумена, дошли в обителта за богослуженията през цялата Страстна седмица. На Великден за гостите на манастира ще има и благословено ястие.

През всеки от наречените Велики дни преди най-големия празник на Възкресението Христово в манастира се служат молитвените последования по устава на Църквата, както това става в Светогорските манастири. Богослуженията ще продължат и след Великден. На Светли понеделник в 9 часа ще се служи утринна служба и след нея света Василиева Литургия, а след това ще има литийно шествие с чудодейната икона на Пресвета Богородица Всецарица. Иконата беше подарена на обителта преди две години и след като престоя в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в столицата за Възкресние Христово, на Светли понеделник беше посрещната в манастира. По този повод литийното шествие за посрещането и вече е традиция. В манастирския параклис, където се пази иконата има специална книга и в нея благодарни поклонници са споделили случаи на изцеления и облекчения на свои телесни и душевни страдания след молитви пред иконата.

Виж също...

Loading...