28 възрожденски щампи от една от най-внушителните колекции гостуват на Общински исторически музей-Брезник – СНИМКИ

Изложбата „Възрожденски щампи“ на Регионален исторически музей-Кюстендил гостува в град Брезник. Експозицията беше официално открита в изложбената зала на Общински исторически музей-Брезник в класното училище. Дейци на културата, видни брезничани и общественици присъстваха на откриването на уникалната изложба, предаде репортер на Zapadno.com.

Едва 1/5 или 28 експонати от колекцията „Възрожденски щампи“ е изложена в Брезник. Сбирката включва общо 125 творби от известни и неизвестни атонски гравьори, както и от всички известни досега на науката български майстори и школи. Експозицията е определяна като една от най-внушителните в България и в сегашния си вид съществува от 1969 година благодарение на професор Васил Захариев и професор Асен Василиев. Двамата са дали на Регионален исторически музей-Кюстендил значителна част от собствените си колекции. Богатото авторско присъствие в колекцията позволява да се проследи развитието на изкуството на щампата в България, да се види как българските творци пречупват византийската традиция през своето светоусещане и придават на установените образци български колорит и звучене.

Изложбата „Възрожденски щампи“ е подредена в знаковата сграда за Брезнишко – класното училище. “Кюстендилският музей има една от най-богатите колекции от 125 щампи, които са събирани десетилетия и за още по-голямо щастие са дарени на Регионален исторически музей-Кюстендил. Ценители на българската памет, на българското изкуство сте всички вие тук, които сте уважили нашата покана за откриването на изложбата.”, каза пред гостите директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Директорът на Регионален исторически музей-Кюстендил Валентин Дебочички приветства присъстващите на събитието и разказа подробности за експозицията. “На първо място бих искал да благодаря за любезната покана на Общински исторически музей-Брезник. Благодаря на всички вас, че се отзовахте на настоящата покана и сте сред нас на откриването на настоящата изложба. Смятам, че с настоящата ни изложба тематично се вписваме в тези дни, в които ще честваме Възкресение Христово, защото всичко, което виждате и имате възможност да погледнете през 18-19 век – във вековете, през които България е под османска власт, именно чрез това изкуство се е подхранвало религиозното и народностно чувство в българите. Сама по себе си графиката за българските земи е била нов вид изкуство, което се появява през 18-19 век и първата му поява. Това е причината да представим старопечатни книги с графични изображения, тъй като графиката като изкуство прониква в българските земи чрез старопечатни книги, богослужебни, а по-късно и светски, за да добие по-широко разпространение чрез самостоятелните отпечатъци, които са възприети да наричаме “щампи”.”, каза директорът на Регионален исторически музей-Кюстендил Валентин Дебочички. Той добави, че първоначално щампите са били носени от българските поклонници в манастирите, а в по-късен период започва отпечатването им в ателиета по поръчка на заможни българи и големите манастири в България. Изкуството на графиката прониква в страната ни от Атон, Москва, Виена и други места.

Сред официалните гости беше зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска. Тя отправи кратко приветствие на откриването. “Аз наистина не си давах сметка от самия афиш, като прочетох “Възрожденски щампи не си давах сметка какво представлява това изкуство. Това е нещо наистина върховно и говори не само за таланта на тези хора, които са правили щампите и за съхраняването, както господин Дебочички каза – на народността, на вярата на хората, за да го изработват това нещо. Това наистина за мен е едно уникално изкуство. Благодаря на госпожа Велинова, че се е сетила точно преди тези светли великденски празници да покани Регионален исторически музей-Кюстендил с тази изложба. Благодаря на господин Дебочички, че се е съгласил и излагат тези уникални произведения на изкуството в нашия музей. Надявам се да продължи това съвместно сътрудничество. Нямам какво да кажа след думите на специалистите. Откривам днешната изложба. Насладете се на това, което ни е предоставено.”, каза зам. кметът Мария Добревска.

Експозицията може да бъде разгледана в Общински исторически музей-Брезник през следващите седмици.

Разгледайте снимки от откриването на изложбата, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”21324″]

Виж също...

Loading...