Отец Михаил Станкович, който служи в Брезнишко и Трънско за древните начини на боядисване на великденски яйца – ВИДЕО

В миналото боядисването на великденски яйца се е правило с помощта на подръчни материали и средства, а не както в наши дни с химически бои и готови украси. За древните начини на боядисване на яйца за Великден разказа пред камерата на Zapadno.com отец Михаил Станкович, който служи в храмове в общините Брезник и Трън.

“Преди да се измислят тези химически бои, с които днес боядисваме яйцата нашите баби, дядовци и даже на някои майките са боядисвали по съвсем естествен начин – с природни средства като люспи от червен лук, също и от орехова шума и разни други бои, които могат да се извлекат от природните неща като цветя и прочие. Боядисването става заедно с варенето на яйцата. Слага се една част от люспи от лук, след това яйцата и наново пак люспи от лук. Аз и до ден днешен боядисвам по този начин.”, каза отец Михаил Станкович. По този начин великденските яйца стават наситено червени.

Четвъртък е денят, в който се празнува учредяването на Тайнството Евхаристия и затова повечето хора боядисват яйца тогава. Въпреки това най-правилният ден за боядисване на яйца е съботният, посочи още отец Михаил.

Вижте какво още каза отец Михаил Станкович за древните техники за боядисване на яйца във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...