Държавните горски стопанства в област Перник разполагат с фиданки за желаещите доброволци, които искат да помогнат в залесяванията

След великденските празници във всяко горско стопанство на територията на Югозападно държавно предприятие ще се проведат залесителни мероприятия с участието на деца. На желаещи да помогнат за създаването на нови гори могат да се обърнат за съдействие към Държавните горски стопанства в област Перник, които предоставят фиданки. Това каза директорът на Югозападно държавно предприятие инженер Дамян Дамянов на пресконференция по повод “Седмицата на гората”, предаде репортер на Zapadno.com.

Над 1600 деца ще участват в залесяванията след великденските празници. “Това са само нашите мероприятия без доброволните залесявания, с които сигурно ще надхвърлим над 4000-5000 участници. “Радостно е, че всяка година все повече организации, фирми, предприятия и сдружения желаят да участват във възстановяване и създаване на нови гори, което не може да не буди задоволство в нас. Това, което можем да направим е да предоставим фиданки. Имаме опции от всяко горско стопанство да предоставяме фиданки от различни дървесни видове с различни големини. Всеки, който иска да сади дърво да го направи там, където той реши. В рамките на тази година на пролетното залесяване предвиждаме около 2500 декара залесяване на територията на Югозападно държавно предприятие и още 2500 декара попълване, което ще рече – там, където вследствие на засушаването миналата година има изсъхнали фиданки да попълним създадените култури. Идеята е тази година всъщност да направим инвентаризация на площите освободени от изсъхналите гори. Пернишка и Кюстендилска област, а също Смолян и Кърджали са най-засегнатите области от съхненето на белия бор с опция и подготовка вече 2019-2021-а да вдигнем два до три пъти обема на залесяване с цел да възстановим тези площи, които последните 2-3 години освобождаваме от съхнещите гори. Имаме достатъчно площи за залесяване, имаме достатъчно фиданки. Благодарен съм на всички и допълнително ще благодарим на всички, които биха желали да участват с доброволен труд в залесяванията. Ако има допълнителни желаещи са добре дошли.”, каза инженер Дамян Дамянов.

Тази година всички, които искат да засадят дръвчета в околоблокови пространства или да залесяват терени, могат да получат фиданки от всяко Държавно горско стопанство в област Перник. На територията на област Перник са разположени близо 104 хиляди хектара гори, като 58 % от тях са иглолистни, а останалите – широколистни. Около 1700 хектара иглолистни насаждения обаче са изсъхнали заради нападението от корояд, започнало още през 2000-та година. От началото на 2018 година са направени 1600 проверки в областите Перник и Кюстендил. Анализът към момента показва, че от тези 1600 проверки – 400 са извършени само на сечища.

Виж също...

Loading...