За Великден в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” подаряват на децата осветени иконки и показват великденска изложба – СНИМКИ

Празнично настроение и духовно смирение се усещат в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник на Великден. Днес в светата обител за всички деца се подаряват осветени иконки на Светите братя Кирил и Методий, Свети Йоан Предтеча, Света Богородица върху Атонските манастири и други, предаде репортер на Zapadno.com.

Посетителите на храма се посрещат от икона на Възкресението Христово и отец Михаил Станкович, който поръсва всички за здраве и им подава да целунат кръста. Изложбената зала в храма е мястото, на което се води всяко дете и по-големите посетители. Там всеки може да разгледа тематична великденска изложба на детски рисунки на деца от Брезник, великденски украшения и да се почерпи с различни видове козунаци или лакомства. Изложените творби са събирани през годините от Аниела Асенова от църковното настоятелство. Впечатление правят и няколко творби – едната е за Великден и е написана на английски език, а другите разказват за великденската традиция и защо по време на тези празници се консумира агнешко месо.

В изложбената зала на децата се подаряват осветени иконки, които са осигурени от архиерейския наместник отец Дамян. Инициативата за подаряване на иконки на децата за Великден се провежда за първи път. “Идеята е децата да се приобщават към вярата и да идват в храма заедно със своите родители или сами. Наистина тези дни идваха деца, които помагаха за изложбата, също така и днес много деца минаха.”, сподели Аниела Асенова от църковното настоятелство. Подобни осветени иконки вече са били подарявани на Рождество Христово.

На 9 и 10 април в храма ще се проведат сутрешни литургии, които ще започват в 9:30 часа.

Разгледайте снимки от отбелязването на Великден в храм “Свети Георги Победоносец”, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”21529″]

Виж също...

Loading...