За Великден гостите на Църногорския манастир получиха благословено ястие и 1000 броя червени яйца от благодетели на светата обител

Благословено ястие и около 1000 броя червени яйца бяха раздадени на гостите на Църногорския манастир за Великден.

Второ Възкресение беше отслужено в Църногорския манастир на Великден от 12 часа. За втори път след полунощ в храма прозвуча евангелският текст, възвестяващ за Възкръсналия Господ Иисус Христос. Службата оглави свещеник Констанитин Стойчев – ефимерий на манастира, в съслужение с игумена архимандрит Никанор. Възкресното свето Евангелие (Иоан 20:19-29) беше прочетено на български, гръцки, старобългарски и турски езици, като свидетелство за единството на православните християни и за универсалността на Христовото благовестие за цялото човечество. Песнопенията бяха изпълнени от презвитера Малтена и Христина Христова. Богослужението завърши с пасхалния поздрав: „Христос воскресе!“ и отговора  „Воистину воскресе!“, съобщиха от Църногорския манастир.

През целия ден в манастира прииждаха хора от близо и далеч. Много от хората бяха избрали празничния ден да посетят това свято място за първи път, но мнозина бяха и сред редовните гости на обителта, като областният управител на Перник Ирена Соколова, която винаги е готова да съдейства на братството с всичко по възможностите си. Всички, които запалиха свещици  до около обяд в манастирския храм получиха като дар и червено великденско яйце. Пасхалният символ им беше поднасян с думите „Христос воскресе!“ от послушничката Ирена. Около 1000 яйца боядисаха в обителта още на Велики четвъртък. Те бяха осигурени от благодетели на манастира, които в празничния ден дадоха за манастирските гости и благословено ястие.

Снимки: svetogorie.com

Виж също...

Loading...