В трънското село Бусинци също има вековен дъб, който е с обиколка на ствола около 5 метра и расте в местността “Черенец”

Вековен дъб расте в местността “Черенец” в трънското село Бусинци, което е известно със своята бусинска керамика. За този факт съобщи Веселин Йорданов във Фейсбук групата на селото.

За вековния дъб било съобщено и в Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник, за да предприемат мерки по вписването на дървото в регистър. “И Бусинци си има Вековен Дъб! Намира се на Черенец на 5-6 мин. пеша от центъра на селото, обиколката на ствола му е близо 5 метра (което е доста сериозна цифра). Преди време писах до РИОСВ- Перник да го датират и да го впишат в регистъра на вековните дървета, но от там реакция никаква. Важното е ние да си го знаем.”, съобщи Веселин Йорданов във Фейсбук групата на село Бусинци.

През миналата година няколко вековни дъба от Трънско станаха известни с номинирането им в конкурсите “Дърво с корен” за 2017 година и „Европейско дърво на 2017 година“. Това бяха над 600-годишният дъб от село Насалевци, над 800-годишният дъб от село Еловица и 8-вековният дъб от село Пенкьовци.

Снимка: Веселин Йорданов

Виж също...

Loading...