Ученици от град Брезник залесиха с около 40 различни дървесни и храстови видове лесопарк “Бърдото” – СНИМКИ

Близо 40 ученици от брезнишкото средно училище “Васил Левски” взеха участие в залесителни мероприятия “Растем заедно с нашата гора” в лесопарк “Бърдото”. Инициативата е по повод “Седмицата на гората” 2018, която тази година е под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“, предаде репортер нa Zapadno.com.

Залесителните мероприятия започнаха в ранния следобед. Около 40 броя различни дървесни и храстови видове бяха подсигурени от “Държавно горско стопанство-Брезник”, което беше съдействало с изкопаването на дупки за залесяването. Сред дървесните видове бяха ясен, явор, офика, а от храстите – люляк, форзиция и други. “Някои от дървесните и храстови видове са цъфтящи и допълнително ще разкрасят това красиво кътче.”, сподели зам. директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” Петя Стамова.

Предимно момчета се включиха в засаждането на фиданки, но и три момичета им помагаха. Преди началото на залесяването зам. директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” се обърна към децата с уводни думи. “Всяка година в началото на месец април – вече 94-ти път отбелязваме “Седмицата на гората” от 1925 година. Вие тук днес сте част от инициативата на Югозападно държавно предприятие-Благоевград, част от което е териториално поделение “Държавно горско стопанство-Брезник”. Инициативата се провежда за трети път и се казва “Растем заедно с нашата гора”. Избрали сме лесопарк “Бърдото”, който е до град Брезник. Колегите са ви улеснили – дупките са подготвени, а фиданките са осигурени.”, каза Петя Стамова.

“Държавно горско стопанство-Брезник” за първи път се включи в инициативата “Растем заедно с нашата гора”, която за трета година се организира от Югозападно държавно предприятие-Благоевград. Всяка година брезнишкото Горско стопанство отбелязва “Седмицата на гората” с различни инициативи като конкурси за рисунки, залесявания на обекти и други.

В края на залесяването учениците бяха почерпени от служители на Горското стопанство със сандвичи и вода, а за спомен децата получиха тениски с надпис: “Расте заедно с нашата гора” и логото на Югозападно държавно предприятие-Благоевград.

Разгледайте снимки от залесителните мероприятия с ученици на лесопарк “Бърдото”:

[maxgallery id=”21591″]

Виж също...

Loading...