До 8 юни в Община Брезник се приемат заявки за участие от читалищни настоятелства в Граовския събор „Видовден“ – 2018

Крайният срок за заявки за участие в Граовския събор „Видовден“ ‘2018 е 8 юни. Това съобщиха от Община Брезник, където се приемат заявките от самодейни колективи и индивидуални изпълнители.

По традиция Граовският събор “Видовден” се провежда в последната седмица на месец юни. Тазгодишното издание ще се проведе на 22, 23 и 24 юни. Целта на културното събитие е да издирва, съхранява и популяризира фолклорното ни наследство, в частност граовския фолклор, да стимулира дейността на културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи. Младото поколение да опознава, изучава и обиква фолклора и той да става негова потребност.

Граовският събор “Видовден” ще се проведе на площадката пред бившия ДНА в град Брезник. Програмата на самодейните колективи и индивидуалните изпълнители ще се проведе на 23 юни от 15:00 часа. Организатори на Граовския събор са Община Брезник, Общински исторически музей-Брезник, народно читалище “Просвещение-1870” и читалищата в община Брезник. Право на участие имат всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители от различните творчески форми от отделните читалища в общината, изпълняващи автентичен фолклор и гостуващи самодейни колективи от други общини, съобщават още от Община Брезник.

На събора ще бъдат представени: словесен фолклор, песенно творчество, танцово изкуство, народни обичаи и показ на носии. Заявка за участие на Граовския събор “Видовден” е публикувана на официалния сайт на Община Брезник.

Виж също...

Loading...