Драстично повишение на цената на електричеството от 1 юли са поискали дружества от енергийната система

Драстично поскъпване на тока за бита от 1-ви юли са поискали някои дружества от енергийната система. Шефът на КЕВР Иван Иванов отказа да каже кои са те, но увери, че регулаторът ще защити потребителите. Ценовите предложения на ЕВН и Енерго-Про бяха публично оповестени преди седмица, предаде БНТ.

По традиция всяка година по това време дружествата от енергийната система депозират в КЕВР своите предложения за цени на тока от новия регулаторен период, който започва да тече от 1-ви юли. Това са трите доставчика, производителите на ток, НЕК и ЕСО. Крайната дума обаче е на регулатора. Шефът на КЕВР заяви, че някои от тези дружества са поискали драстично поскъпване, което според него няма да се случи. Всички дружества от системата на енергетиката още в края на март внесоха в КЕВР заявленията си за новите тарифи от 1 юли. Оказва се, че някои от тях са поискали драстично поскъпване.

От крайните снабдители само ЧЕЗ не обяви проекто-тарифите си. Това провокира лидерът на БСП Корнелия Нинова да поиска от КЕВР да и предостави ценовото предложение, което вчера левицата публикува на своя сайт. От него става ясно, че дружеството, снабдяващо с ток Западна България е поискало повишаване на нощната тарифа с близо 50 на сто. Председателят на КЕВР потвърди пред журналисти, достоверността на оповестените от левицата цифри.

За сравнение доставчикът за Североизточна България Енерго-Про поиска поскъпване с 5,5 на сто, а доставчикът за Югоизточна България – ЕВН с 6.9 за нощната и с 5,4 на сто за дневната тарифа. Енергийният министър Теменужка Петкова увери, че държавата разполага с всички механизми, за да гарантира сигурността на енергийните доставки. По-малко от три месеца има на разположение регулаторът, за да определи новата цена на тока, която ще влезе в сила от 1 юли. Преди това ще има обществено обсъждане на тарифите.

Виж също...

Loading...