В град Брезник ще отбележат Международния ден за опазване на паметниците на културата

В Общинския исторически музей-Брезник се организира кръгла маса за опазването на културното наследство по повод Международния ден за опазване на паметниците на културата.

По предложение на ИКОМОС – Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места, 22-рата Генерална конференция на ЮНЕСКО през 1983 година определя датата 18 април за Международен ден на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година. ИКОМОС всяка година определя различна тема на честванията. През 2018 година темата е: „Наследство за поколенията”. Това съобщи директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова и уточни, че събитието в Брезник ще се проведе на 18 април (сряда) от 11:00 часа в зала „Военен клуб“ на новата сграда на Общински исторически музей-Брезник (бивш ДНА).

Поканени в събитието ще са читалищни секретари, кметове, кметски наместници, граждани и специалисти. На срещата ще присъстват и представители на Регионален исторически музей-Перник, които са работили в последните години на територията на Брезник. Заедно с тях кметовете ще имат възможност да споделят своите виждания за опазване на културното наследство в техните населени места и да установят контакти с работещите в сферата на опазването на културното наследство. Това е едно предизвикателство за приобщаването на нови участници и съмишленици в опазването на културно-историческото наследство на Брезнишко, добави още Емилия Велинова.

Виж също...

Loading...