Ще реставрират паметника на основоположника на залесителните дейности в някогашната Трънска околия – Яким Тошков

Възстановиха паметната плоча в местността “Кръст” на първия лесовъд в Трънска околия – Яким Тошков. Инициативата е на Oбщинското предприятие “Трънска гора” и със съдействието на Община Трън. Паметникът е съграден преди десетки години в борова гора, негово дело, вероятно от колеги лесовъди в знак на почит и признателност към лесовъда Яким Тошков, който се счита за основоположник на залесителните дейности в Трънска околия и под чиято инициатива са създадени едни от най-старите противоерозионни култури на територията на Пернишка област, съобщиха от Община Трън.

По повод честване на “Седмицата на гората” – 2018 бе отдадена почит и поклон с поднасяне на цветя и венци на възстановената преди дни паметна плоча от лесовъди на Общинско предприятие „Трънска гора“, териториално поделение “Държавно горско стопанство-Трън“, служители на Районно управление-Трън, Община Трън и ученици от „Детско полицейско управление“ към средно училище “Гео Милев”-Трън.

Яким Тошков е роден на 25 ноември 1877 година в град Трън. Завършва образованието си в Писек-Чехия, а през 1898 година започва работата си като лесничей в Хасково. От 1909 година до 1914 година работи в Трън заедно с Цоньо Иванов. За 20 година професионален път е преместван 20 пъти и уволняван 6 пъти. Житейският си път свършва на 3 ноември 1921 година.

По данни, оставени от него, горите в Трънско са били общо 350 000 декара. От тях 200 000 декара – частни, 120 000 декара – общински и 40 000 декара – държавни. Най-хубавите държавни гори били в местностите “Кървав камък”, “Еловица”, “Дъсчан кладенец” и “Ломнишката гора” около манастира “Свети Архангел Михаил” край града. Предстои реставриране на паметника, както и проучване на живота и делото на лесовъда в неговия в кратък, но стойностен и пълен жизнен път, оставил трайна следа с примера си за поколенията.

Снимка: “Държавно горско стопанство-Трън”

Виж също...

Loading...