Археологическите находки от Бърдото идват в Брезник – местният музей ги излага първи, в Перник също ще има изложба, но само с фотоси

Още през 2016 година, докато течеше първият сезон на разкопки на Бърдото, брезнишки ученици имаха възможност да посетят обекта и да се запознаят отблизо с работата на археолозите.

На 18 април – в Международния ден за опазване на паметниците на културата – в музеите в Брезник и Перник ще бъде представена едновременно изложба с находки от „Новооткрит римски и късноантичен занаятчийски комплекс (II–IV в.) в южното подножие на Бърдото”, научи Zapadno.com. В областния град ще има само фотоизложба, а оригиналните находки ще бъдат представени в Брезник, където са открити.

Археологическите проучвания на Бърдото са осъществени от специалистите на Регионалния исторически музей-Перник по поръчка на Националният археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ-БАН). Тази задача е възложена на НАИМ-БАН от „Трейс Рисорсиз“ ЕООД, която финансира археологическите проучвания. Наскоро фирмата съобщи, че разкопките ще продължат и през 2018 година. Сега в изложбата ще бъдат включени вече реставрираните експонати от предходните години.

На 18 април 2018 година, в 11 часа, в новата зала на Общинския исторически музей (бивша зала на ДНА) жителите и гостите на Брезник ще могат да видят изложбата и да чуят презентацията на археолозите от Регионалния исторически музей-Перник. Събитието е част от програмата на Община Брезник и местния музей за отбелязване на Международния ден за опазване на паметниците на културата, за който Zapadno.com първи Ви информира.

Специална програма за най-малките любители на историята и културата са подготвили от Регионалния исторически музей-Перник. Специалистите ще разкажат за работата на археолозите и ще осигурят грънчарско колело, с което деца от училищата в Брезник и Ноевци ще влязат в ролята на някогашните занаятчии, работили в античния комплекс, чиито останки са открити на Бърдото.

Очаквайте скоро още ексклузивна информация за събитието в Брезник – само в Zapadno.com.

Виж също...

Loading...