Археолог: Намерихме златно мънисто на Бърдото, проба може да покаже дали е направено от местно злато

През 2016 и 2017 година в южното подножие на Бърдото са проведени разкопки на малък участък от обширен археологически комплекс. Засега са проучени близо 3 декара от него, но вероятно площта му е над 15 декара. На този етап от проучванията археологическият екип прави предварителни заключения. Ако в бъдеще има нови проучвателни дейности, ще бъдат представени по-точни данни за комплекса. Това смята научният ръководител на археологическия екип Василка Паунова, която е и представител на Национален археологически институт с музей при БАН и Регионален исторически музей-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Проученият до момента терен е в границите на концесионната площ на „Трейс Рисорсиз“ ЕООД в находище “Милин камък” и фирмата финансира археологията. Данните са категорични, че районът е бил занаятчийски център заради трите открити до момента пещи и множество предмети до тях, които са били заготовка. Занаятчийският комплекс е заграден с ограда и продължава на изток и на запад. “За мен работата на Бърдото е много важна като надграждане на информацията, която имаме през годините, тъй като през предходни десетилетия съм работила в Трънско – другият рударски район, който е много важен във II-ри – III-ти век за Римската империя. Брезник, Трън и Перник са основни рударски центрове, в които освен желязо се добиват и благородни метали. В Трънско имах възможност да работя непосредствено до самите рудници под Руй и се занимавах предимно с некрополите – гробищата на рударите от периода III-ти – IV-ти век. По поставените там предмети ние виждахме, че това са хора с по-висок статут от останалото население. Това, че обработват рудниците ги освобождава от данъци. Това са били най-вече преселници от Средна Европа и Панония специално преселени в този район като рудари. Винаги съм предполагала, че не само там, но и в Брезнишко ситуацията ще е идентична и ми липсваше това свързващо звено, което се оказа Брезник. Ситуацията е много сходна, както в Трънско – пак се намира в южното подножие на Бърдото, а там в южното подножие на Руй. Наблизо са старите рудници, за които имаме данни, но точно не са локализирани в момента. Имаме данни, че единият рудник е от другата страна на Бърдото при църквата “Света Петка”, а другите няма как да не излязат впоследствие по време на разкопките.”, каза научният ръководител на археологическия екип Василка Паунова.

При археологическите разкопки на Бърдото са били проучени работилници, в които са изработвани тухли, керемиди, тежести за стан и глинени съдове, докато на Руй са били проучени гробовете на рударите. В една от сградите на Бърдото, която е била запечатана под паднал керемиден покрив са били открити инструменти, които доказват развитието на металообработка в района. “Имаме фрагменти от пръстени – за съжаление нито един запазен от по-ранния период, които са със стъклени или каменни гими. Намерихме и едно златно мънисто, което в бъдеще, когато стартира златодобивът, може да се направи проба и да се уточни със сигурност дали то е изработено там и дали има същия състав какъвто е златото, което е под Бърдото. Намерихме три сгради, от които две със сигурност са функционирали като работилници от средата на II-ри век до 30-40 години на IV-ти век. Третата сграда, която също е много голяма по площ, с четири големи помещения и едно общо предверие е съществувала, когато другите две работилници са били разрушени. Възможно е и тя е да е била работилница, но по намерените предмети в нея ние хващаме функциите и през последните две десетилетия, тъй като е имало земетресение – пак имаше паднал керемиден покрив. Най-вероятно хората в нея са се занимавали с отглеждане на животни – овце, кози, говеда.”, каза още археологът и научен ръководител на разкопките Василка Паунова.

Проучвания за местното население, което е работила в района на Бърдото могат да се направят след проучване на некропол в района. При такова откритие и проучването на некропол вече може да стане ясно дали в района са работили преселници, както в Трънско или не. На този етап от археологическите разкопки се приема, че работници са били местно население.

През тази седмица в град Брезник ще бъдат показани откритите предмети и данните от проучения до момента занаятчийски комплекс на Бърдото. Събитието ще се проведе на 18 април, когато се отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата в зала „Военен клуб“ на новата сграда на Общински исторически музей-Брезник (бивш ДНА) и ще започне в 11:00 часа.

Виж също...

Loading...