Деца от Брезнишко изработиха копия на открити при археологическите разкопки на Бърдото предмети – СНИМКИ

Детска занаятчийска работилница отвори врати през днешния ден в новата зала на Общински исторически музей-Брезник (в бившия ДНА). Ученици от училищата в Брезник и Ноевци, деца от Детско полицейско управление-Брезник и млади доброволци от археологическите проучвания на Бърдото изработваха реплики (копия) на артефакти открити при разкопките, предаде репортер на Zapadno.com.

Археологът Василка Паунова разказа на децата факти от археологическите проучвания на Бърдото. Младите гости имаха възможност и да разгледат какво е открито до момента при разкопките. Най-смелите пък се пробваха да изработят копия на предмети, които датират от II – IV век. В уроците помагаше грънчарят Светослав Желязков от Регионален исторически музей-Перник. “Днес проведохме опити да направи реплики на тези артефакти, които са открити на Бърдото. За мен грънчарството е лесно, но за децата е трудно. При грънчарството трябва да спазваш формата и да знаеш какво правиш.”, сподели Светослав Желязков.

Младите грънчари гледаха от няколко картинки как трябва да изглеждат глинените съдове, а грънчарят ги напътстваше. Всяко дете си вземаше произведения от него предмет при напускане на импровизираната занаятчийска работилница. Децата имаха възможност да се докоснат до древния занаят и да усетят как в миналото са се чувствали майсторите на изделия от глина.

Събитието беше част от официално откриване на изложба с археологически находки, открити при проучвания на Бърдото. Прочетете повече подробности за събитието в публикацията: РИМ-Перник: Последните археологически разкопки в областта са тези на Бърдото, 94 обекта от община Брезник са на археологическата карта на България

Разгледайте снимки от детската занаятчийска работилница в Брезник:

[maxgallery id=”21908″]

Виж също...

Loading...