Духът на певицата Гюрга Пинджурова оживя в постоянна изложба в трънското читалище – СНИМКИ

Тематична изложба за живота и творчеството на народната и оперна певица от Трънско Гюрга Пинджурова беше открита в трънското читалище, което носи нейното име. Изложбата е постоянна и е подредена във фоайето на институцията, а днешната дата за откриване на експозицията не е избрана случайно. На 18 април 1895 година е родена Гюрга Пинджурова, която и в наши дни събужда страхопочитание в трънчани, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията съчетава факти, снимки, картина, текстове на песни и лични вещи на Гюрга Пинджурова. За изложбата е помогнало семейството на талантливата певица, което е предоставило на читалището вещи от нейния дом. Официални гости на откриването на изложбата бяха: кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, зам. кметът на Община Трън Катя Божидарова и председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев.

Приветствие към гостите във фоайето на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” отправи Николай Иванов, който е ръководител на курса по краезнание към институцията. “Скъпи съграждани, много сме малко ще добавя. Добре дошли. Днешният повод е 123-годишнината от рождението на трънския славей Гюрга Пинджурова. Идеята е с една постоянна изложба, експозиция да популяризираме живота, делото, но и богатото културно наследство, което ни завещава Гюрга Пинджурова с нейните изпълнения в Трънско и България.”, каза Николай Иванов от микрофона.

Младите трънчанки Яна, Авиша и Камелия, които са от курса по краезнание към читалището представиха кратка презентация за живота и творчеството на трънския славей. Презентацията завърши с песента “Омиле ми, Ягодо”. Гостите във фоайето бяха изненадани и от две песни на Гюрга Пинджурова, които Силвия Владимирова от “Мистерията на българските гласове” изпълни. Откриването завърши с прожектиране на документален филм за народната и оперна певица от Трънско.

Разгледайте снимки от откриването на изложбата за Гюрга Пинджурова, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”21946″]

Виж също...

Loading...