Млечната кухня в Брезник ще готви храна и за децата от Трън, транспортирането ще е от Социалния патронаж

Община Трън има договореност със съседната Община Брезник за използване на услугите на брезнишката млечна кухня. Това оповести кметът на Община Трън Цветислава Цветкова на провелата се днес сесия на Общински съвет-Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Повод за предложението е въпрос на общински съветник дали не може да се създаде млечна кухня в Трън. Пред присъстващите зам. кметът на Община Трън Катя Божидарова оповести информация за създаването на такава млечна кухня. “Посетих лично млечната кухня в община Брезник. Запознах се с наличната кухня на територията на община Брезник, както и нормативната база, на която трябва да отговаря кухнята при евентуално разкриване на такава на територията на общината.”, каза зам. кметът Катя Божидарова. Оказва се, че за разкриването на млечна кухня са необходими множество помещения за различни дейности. “Изискванията са достатъчни да затруднят създаването на такава млечна кухня. Тя не може да съвпада с кухнята, която в момента е обособена в детската ясла. Затова госпожа Цветкова има предложение на питането.”, каза още Катя Божидарова.

Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова е провела разговори с колегата си от Община Брезник Васил Узунов. “Говорила съм с Община Брезник и с господин Узунов. Моето предложение е тези родители, които желаят, както Домашния социален патронаж разкарва храната по домовете, да осигурим транспорт, който в уречен час да докарва храната от община Брезник. Това можем да го направим като се налага само да закупим хладилна чанта, в която да се доставя храната. Тя няма да пътува чак толкова дълго време, за да се развали. Колата на патронажа ни си е регистрирана за превоз на хранителни продукти в Агенция по храните. Господин Узунов ме увери, че който желае от територията на община Трън да бъде включен в кухнята в Брезник. Транспортните разходи предвижда да се заплащат от бюджета на Домашния социален патронаж, който сме гласували.”, каза Цветислава Цветкова.

Млечната кухня в Брезник функционира от месец април 2012 година и приготвя храна за 50 деца. По време на дискусиите на сесията стана ясно още, че около 5-6 човека са желаещите в Трънско да използват услугата на млечна кухня. Желаещите жители да използват услугата могат да се обърнат към зам. кмета на Община Трън Катя Божидарова за повече информация.

Виж също...

Loading...