Професор: Важно е храм-кладенецът край Гърло да се запази, а находките на Бърдото попълват историческата картина на региона

Античният храм-кладенец край село Гърло е важно да се запази, а археологическите находки открити на Бърдото попълват картината за историческото развитие на региона. Това каза пред репортер на Zapadno.com професор Надя Манолова – преподавател по “История на българското възраждане” в Историческия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

Над 10 години професор Надя Манолова се занимава с историята на Средна Западна България, която обхваща районите на Перник, Брезник и Трън. “Перник е моето родно място и това провокира интересът към този район. Имаме впечатлението, че доста от паметниците на културата се рушат, защото няма отношение към тях. Няма разбиране за тяхната стойност и това води до слабото им използване в местното образование, в местната култура и в местния културен живот.”, каза Надя Манолова. Тя добави, че е необходимо повече да се афишира стойността на местните културни паметници и възможността им да се използват в културния живот на региона.

Античният мегалитен храм-кладенец край брезнишкото село Гърло няма аналог на Балканите и е важен паметник, убедена е Надя Манолова. “Засега науката не е дала някакъв окончателен отговор на въпроса “Кога е построен?” или по-скоро приблизително се знае за това. Опазването на този паметник е абсолютно задължително. Неговото състояние не е никак добро и най-лошото е, че иманярските набези продължават с оглед на това сякаш да се намери нещо изключително. Нищо изключително повече няма да се намери. Може само да се доразруши паметниикът. Ето в това много трябва да се внимава. Трябва да се подсигури един много по-приемлив достъп до този паметник на културата, да стане достъпен за хората, но и същевременно да бъде опазен.”, каза професор Надя Манолова.

В началото на тази година стана ясно, че в бюджета на Община Брезник за 2018 година са заложени 156 000 лева за изграждане на път до храм-кладенеца. Част от трасето ще бъде изградено от Община Брезник, а друга – от „Държавно горско стопанство-Брезник“, тъй като пътят преминава през горски територии. Същевременно изграждането на около 1200 метра път до храм-кладенеца край село Гърло е включено в инвестиционната програма за 2018 година на Югозападно държавно предприятие. Министерство на културата също даде заявка, че ще работи за възстановяване на храм-кладенеца, но след като до паметника бъде изграден път.

Преподавателят и специалист коментира, че находките от археологическите разкопки на Бърдото са добро попадение за археолозите на Регионален исторически музей-Перник. “Находките попълват една картина на историческото развитие на региона в рамките на периода на тракийските племена тук. Включително е намерена една интересна монета от Османския период, което за мен е много добра индикация, че регионът има много жив стопански живот в този период. Така че мога само да дам една много висока оценка за находките и за тяхната работа, като се надявам, че ще продължи.”, завърши Надя Манолова.

През вчерашния ден за първи път бяха представени находките и бяха представени подробни данни от археологическите проучвания на Бърдото. Именно по този повод професор Надя Манолова беше в град Брезник по покана на директора на местния Общински исторически музей Емилия Велинова. Прочетете повече подробности, ако сте пропуснали:  РИМ-Перник: Последните археологически разкопки в областта са тези на Бърдото, 94 обекта от община Брезник са на археологическата карта на България

Виж също...

Loading...