Учениците от училището в село Ноевци показаха, че са истински пазители и ценители на природата на планетата ни – СНИМКИ

Добър пример за опазването на природата на планетата ни дадоха учениците от основно училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци. По повод предстоящия Ден на Земята децата под ръководството на учителят по биология и здравно образование Пенка Лазарова са провели поредица от инициативи през цялата седмица. Това съобщиха специално за читателите на Zapadno.com от училището.

Инициативи като привеждане в приветлив вид на района около школото, вдъхване на нов растителен живот, тематични презентации и изпълнение на песен посветена на Земята са били проведени от учениците през тази седмица. “Днес в нашето училище завършва Седмицата на Земята. По случай 22 април – Денят на Земята цялата седмица беше посветена на тази тема. Учениците почистиха двора на училището, боядисаха бордюрите на спортната площадка, засадиха плодни дръвчета, храсти и цветя в двете градинки на училището. Изпълниха песен посветена на Земята – “Химн на сътворението” и подготвиха четири презентации – “Най-красивите места в България”, “Амазония – белите дробове на Земята”, “Остров Борнео – дивия свят на Земята” и “Кога и как празнуваме Денят на Земята”. Всички деца участваха и в конкурс за рисунки на тема – “Опазване природата на Земята”. С всички тези дейности под ръководството на госпожа Пенка Лазарова – преподавател по биология и здравно образование, учениците ни показаха през тази седмица, че са истински пазители и ценители на природата на планетата Земя.”, съобщиха от основно училище “Христо Смирненски” в село Ноевци.

Международен ден на Земята Денят на Земята – 22 април, е нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. Денят на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 година по инициатива на тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев. Инициативата се радва на широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята. Тази идея намира силна подкрепа от председателя на Международния Земеделски Институт в Рим – Де Микелис. Денят, който е бил предложен, е 21-ви март. Денят има и астрономическа стойност и може да задоволи всички изисквания на всички страни от Северното и Южното полукълбо на Земята, пише в свободната онлайн енциклопедия Уикипедия.

Разгледайте снимки от инициативите по повод Седмицата на Земята в училището в село Ноевци:

[maxgallery id=”22098″]

Снимки: ОУ “Христо Смирненски”

Виж също...

Loading...