Певицата с корени от Трънско Лиляна Галевска: Майка ми беше много щастлива, че продължих нейния творчески път

Певицата с трънски корени Лиляна Галевска беше гост във фолклорното предаване на БНТ 1 – “Иде нашенската музика”. Наскоро тя е отбелязала 50 творчески години на музикалната сцена. Въпреки годините Лиляна Галевска не крие това. “За мен това не е никаква тежест, просто съм се родила с песента и аз съм си го изживяла. Благодаря на Господа, благодаря на моята майка. Така че аз не крия нито, че съм 50 години на сцена, нито пък житейските ми 70, тъй като се чувствам много добре.”, каза певицата на въпрос на водещия как чувства тежестта на времето.

Лиляна Галевска е родена на 26 февруари 1948 година в град София, но е с трънски корени. Майка и е народната певица Ика Стоянова, която е една от основателките на първата певческа група „Наша песен“. Ика Стоянова е родом от трънското село Врабча и се слави с изпълненията си на песни от Трънския край. На въпрос какво майка и е дала Лиляна Галевска отговори: “Моята майчица много ми е дала. За да съм това в момента е виновна моята майка. Първо тя ми даде всичките песни и много интересно – тя умееше да хвали, но и беше много критична. Когато аз нещо направя или не съм изпяла нещо тя винаги ме е поправяла. Беше много щастлива и не очакваше това нещо – че аз ще стана певица. Беше много щастлива, че продължих нейния път. Тя на 40 години завърши творческата си дейност и след което аз поех щафетата. Винаги казват хората: “Ика Стоянова. Ааа с кадифения глас.”. Тя беше аутистка и с кадифения глас.”, каза Лиляна Галевска. Трънските песни са много интересни, а трънчани са по-особени като хора. Изпълнителите и песните от Трънския край са хумористични, а това се дължи на живота в района, сподели още певицата Лиляна Галевска.

На 25 април певицата заедно с Радка Алексиева, Сорина Богомилова, Павлина Горчева, ансамбълът за народни песни и танци „Граовска младост“ при Общински комплекс Дворец на културата-Перник, народният оркестър „Граовска младост“ при Общински комплекс Дворец на културата-Перник и професионална танцова формация „Асти Денс“ – София ще представят концертът „Фолклорът – настояще и бъдеще“ в Двореца на културата в град Перник. Началото на концерта е от 19:00 часа на сцената на театъра.

Пълен запис на интервюто с Лиляна Галевска в предаването “Иде нашенската музика” вижте като натиснете тук.

Кадър: БНТ

Виж също...

Loading...