Трънските села Горочевци, Пенкьовци и Докьовци са заселени от трима братя боляри и се различават от другите населени места в района

Три от селата в Трънско Краище са свързани с легенда за заселването им. Населените места Горочевци, Пенкьовци и Докьовци са били заселени от трима братя боляри. Това свързва трите селища според местната легенда, разказа пред Zapadno.com историкът и трънчанин Кирил Михайлов.

Според легендата трима братя боляри, които се изселили от Велико Търново заради падането му под османска власт. Братята заедно със своите фамилии се отправили да търсят друг район за живеене. “Те са се изселили със своите фамилии, не са били по единично. Движили са се съвсем групово, както се казва и са заселили това Трънско Краище и са създадели тези три села. По местната легенда имената на братята са били Пенко, Горан и Доко. Те са създали три отделни малки крепости заедно с трите селища, изградили са храмове. Може би това е легендата, която дава възможност за последващото развитие на Трънско Краище. В действителност в днешно време местните хора имат лека вариация в диалекта – те не говорят толкова типично трънският, говорят с промени, които не са свързани нито със Земенско, нито с Брезнишко, нито с Трънско, нито със Сръбско. Назад в годините тяхната фолклорна носия не е литак, по-различна е. Повече прилича на кюстендилската сая, но не е като нея.”, сподели Кирил Михайлов.

По спомени на историкът и трънчанин местното население на Горочевци, Пенкьовци и Докьовци са имали разлики в приготвянето на туршии и дори печенето на ракия. Към ракията са прибавяли павит (лианообразно растение, което вирее по горите). “От него слагаха в ракията. Само в тия села там се слага павит, особено в Пенкьовци. Назад в годините се снимаше филм от Иванка Гръбчева – “В името на народа” в село Пенкьовци. Тогавашните кинаджии просто откачиха, че местните хора започнаха да им вадят старинни носии. Те купуваха ризи и носии от хората. Аз съм участвал в този филм и съм бил свидетел на това как купуваха от хората. Например сукманена, ленена риза беше продадена за 70 – 80 лева. За онова време това беше един аванс.”, спомня си Кирил Михайлов.

Краище е интересна част от Трънско и е слабо проучено. Друг забележителен факт е, че в село Докьовци се намира най-старото дърво в региона – дъб на около 1300 години. Дъбът се намира в близост до храма на село Докьовци.

Виж също...

Loading...